Намиращият се в затвора руски опозиционен политик Алексей Навални каза в понеделник, че страда от влошаващи се болки в гърба заради дългите периоди в изолация, които според него са част от умишлена стратегия на властите да съсипят здравето му, цитира думите му Ройтерс.

В публикация в "Туитър" той също се оплака, че е бил инжектиран с неизвестни лекарства.

"Вижте как работи системата, когато не Ви е позволено да биете човек, но вашето ръководство Ви е наредило да го нараните лошо", се казва в публикацията му в "Туитър".

"Например имам проблем с гръбначния стълб. Ясно е какво трябва да направи човек, за да влоши проблема: да ме държи неподвижен колкото е възможно повече", каза 46-годишният Навални, който успява да публикува в социалните медии чрез своите адвокати и сподвижници.

"Ако затворите човек в наказателна килия, където той може да стои или да седи на желязна табуретка по 16 часа на ден, след месец в такива условия дори здрав човек несъмнено ще получи болки в гърба.Аз прекарах така последните 3 месеца. Естествено, гърбът ме боли много."

Навални каза, че е поискал от месец и половина да го посети лекар. Когато най-накрая е дошъл лекар, каза той, тя го е прегледала само за пет минути и отказала да му каже диагнозата или какво му предписва.

Той каза, че след това са му били поставени инжекции. Когато е попитал какво съдържат, са му отговорили: "Инжектираме каквото е предписал лекарят. Витамин B например."

Инжекциите не помагат, каза той, "и като цяло се чувствам малко неудобно да ми инжектират непознато лекарство".

Ройтерс поиска коментар от Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), отговаряща за наказателната колония източно от Москва, където е държан Навални, но не е получен отговор.

Навални е най-отявленият вътрешен критик на президента Владимир Путин и яростен противник на войната в Украйна.

Задържането на Навални и репресиите срещу протестиращите предизвикаха възмущение на Запад. 44-годишният опозиционер бе обвинен в нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. за присвояване на средства и може да бъде вкаран в затвора за две години и половина. Навални беше задържан на московско летище в средата на януари, след като отлетя обратно за Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне през август. Той хвърля вината за покушението с бойното отровно вещество "новичок" върху Путин и специалната служба ФСБ.

Сега той излежава присъди от общо 11 и половина години по различни обвинения, включително измама и неуважение към съда. Навални, неговите съюзници и западни правителства и правозащитни групи казват, че той е станал жертва на скалъпени обвинения, целящи да "му затворят устата".

Навални съди затвора си, не му давал зимни ботуши

Навални съди затвора си, не му давал зимни ботуши

Така не може да излиза изобщо извън сградата