Латвийският кабелен оператор Tet ще прекрати ретранслацията на най-големите руски телевизионни канали - ПБК (ретранслатор на програмата на руската държавна телевизия Първи канал в прибалтийските страни), "НТВ Мир", Рен ТВ Балтия", "Кинокомедия" и "Киномикс".

"Заради неясноти в правата да представляват каналите и безпокойство относно спазването на санкционния режим, телекомуникационната компания Tet ще спре да ретранслира телевизионните канали ПБК, "НТВ Мир", "Рен ТВ Балтия", "Кинокомедия" и "Киномикс", като ги заменя с други, еквивалентни канали", се посочва в съобщението на кабелния оператор.

Tet са изпратили запитвания до разпространителя на телевизиите в Латвия TEM LV  за правата за ретранслация на тези канали, но не могли да получат юридически обосновано обяснение.

От днес Tet спира ретранслацията на тези телевизионни канали в Латвия. Вместо това на зрителя ще бъдат предложени телевизионните канали LTV7, 1+2, 3+, Мир, TVCi, Дождь, UATV, Здоровое ТВ, Eureka HD, Пятница, Current Time, TV21. Освен това фирмата търси нови канали, които могат да се предлагат на клиентите вместо изключените от пакета.

По-рано прокурорът на окръжния съд в Рига Алдис Лсманис обвини Олег Солодов и колегата му Маргус Мерим, които са съсобственици на компанията Baltijas mediju alianse, в състава на която влиза TEM LV, за нарушаване на международния режим на санкции срещу Русия.

Tet е най-големият оператор на кабелна телевизия в Латвия, като 51% от акциите на компанията са собственост на латвийската държава.