Най-големият проблем, пред който е изправен Киев, докато се бори с Русия, е, че неговите съюзници се страхуват да одобрят нови политики в подкрепа на Украйна от страх от ескалация. Това заяви външният министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му дойде ден след като руският външен министър предупреди, че Западът си "играе с огъня", като обмисля да позволи на Киев да нанася удари дълбоко в Русия и предупреди за риск от Трета световна война.

"Още от началото на мащабната инвазия най-големият проблем, пред който е изправена Украйна, е доминирането на концепцията за ескалация в процесите на вземане на решения сред нашите партньори", отчете Кулеба.

Повече от 2,5 години години след руската инвазия Киев настоява Западът да му даде оръжия с голям обсег, както и разрешение да нанася удари по цели дълбоко в руската територия. Той иска помощ и за сваляне на ракети, изстреляни срещу територията му.

ЦРУ: Украйна иска да задържи завзетата руска територия

ЦРУ: Украйна иска да задържи завзетата руска територия

Очакваната руска контраофанзива ще бъде трудна

"Войната винаги е свързана с много хардуер: пари, оръжия, ресурси, но истинските проблеми винаги са тук, в главите", изтъкна Кулебао време на разговор с полския външен министър Радослав Сикорски.

"Повечето от нашите партньори се страхуват да обсъждат бъдещето на Русия. Това е нещо, което е много разстройващо, защото ако не говорим за бъдещето на източника на заплаха, тогава не можем да изградим стратегия", посочи той.

Украйна разчита до голяма степен на Запада да ѝ доставя оръжие, техника и финансова помощ, за да устои срещу Русия и да отвърне на войските ѝ.

Киев предприе голяма трансгранична офанзива в Курска област в Русия на 6 август. Руският президент Владимир Путин нарече този ход "мащабна провокация".

ISW: Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада

ISW: Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада

Кремъл продължава да дестабилизира Балканите