Голяма компания за производство на млечни продукти обещава да направи операциите си въглеродно неутрални (нулеви емисии на CO2) от кравата до крайния продукт в супермаркета до 2050 г., включително повече от 2000 ферми във Великобритания, съобщава Би Би Си.

Това ще изисква "радикални промени" през следващите десетилетия, включително разработване на нови технологии, уточниха от млечния гигант Arla Foods и признаха, че целта е "амбициозна", но увериха, че е постижима.

Въпреки това от британската неправителствена организация "Веган общество" настояха, че няма начин млечните продукти да се направят благоприятен за климата продукт.

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Досега се обръщаше повече внимание на въглеродния диоксид

Газовете, които спомагат за затоплянето на атмосферата и допринасят за климатичните промени, са страничен продукт на млечната промишленост.

Те включват директни емисии на метан, силен парников газ, от крави, и въглероден диоксид и азотен оксид от такива неща като опаковки, транспорт и торове.

Компанията Arla Foods, най-голямата земеделска кооперация в Европа, увери, че има за цел да неутрализира целия CO2, генериран от млечните ферми на своите 10 300 членове.

Това ще включва подобрения във веригата на доставки, за да се компенсират неизбежните емисии.

"Това е амбициозна цел, но ако всички работят заедно, тогава това е възможно", изтъква Кари Дънфорд, член на Arla, която отглежда 250 крави в Съмърсет.

Климатичните промени могат да принудят Италия да внася маслини

Климатичните промени могат да принудят Италия да внася маслини

Реколтата от маслини в Италия е намаляла с 57%

"Във Великобритания има 2000 фермери, членуващи в Arla, и ако всички ние принесем нашия дан, тогава ще се променят нещата", допълва Дънфорд.

От компанията обявиха, че са намалили емисиите на CO2 от производството и опаковките с повече от 20 процента.

Уточнява се още, че във фермите емисиите на CO2 на килограм мляко са намалели с почти една четвърт през последните 20 години и са изпробвали нови технологии за ферми, като например производството на чиста енергия от оборски тор.

Коментирайки обещанието, Джоузеф Пуър от Оксфордския университет заяви, че не е ясно какви емисии ще бъдат включени в целта.

"Ако това е просто въглероден диоксид, това е много минималистична цел", подчертава той, добавяйки: "Ако включват метан, азотен оксид и производство на фуражи, които са основните емисии на млечните продукти, както и справянето с другите екологични проблеми, създавани от млечните продукти, тогава това е амбициозно. Изпълнението на тази цел ще постави нов стандарт."

Уил Гилдеа от "Веган общество" заяви, че "няма начин млечните продукти да се направят благоприятен за климата продукт".

"Кравите произвеждат големи количества метан, много вреден газ за нашата планета", настоя той и допълни: "Емисиите на метан затоплят планетата краткосрочно, което означава, че те могат да предизвикат неконтролируеми климатични промени."