Италия може да се наложи да внася маслини от април. Екстремното метеорологично време е "основният фактор" за спада на реколтата от маслини, предупреждава водещ учен, цитиран от "Гардиън".

Реколтата от маслини в Италия е намаляла с 57%, което се случва за първи път от 25 г. Това предизвика протести на хиляди италиански фермери, които носиха оранжеви жилетки по време на демонстрации в Рим по-рано този месец.

Ученици срещу климатичните промени: Ще променим съдбата на човечеството

Ученици срещу климатичните промени: Ще променим съдбата на човечеството

"Независимо дали ви харесва или не"

Маслиновите дървета в Средиземноморието са засегнати от изключително неблагоприятни метеорологични условия, което е в резултат на климатичните промени, включително дъждове, ранна пролетна слана, силен вятър и лятна суша.

Професор Рикардо Валентини, директор на Евро-Средиземноморския център за климатични промени, коментира, че има модели, които показват, че екстремното метеорологично време е основният фактор за по-ниското производство на храна.

Ниските температури в Средиземноморието са аномалия за нас, отбеляза той и добави, че няколко доклада на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН посочват, че тези промени са част от влиянието на климатичните промени.

Климатичните промени са причина за хуманитарни кризи, за които медиите не говорят

Климатичните промени са причина за хуманитарни кризи, за които медиите не говорят

Наводнения, засушавания, глад...

Ние знаем, че ще има още по-екстремно време и аномалии в бъдеще, предупреди професорът.

Валентини поясни, че внезапната промяна на метеорологичното време - жеги или захлаждане, замръзване или суша - могат да засегнат растенията.

"Три или четири дни температурата през лятото е 40 градуса по Целзий, или 10 дни без дъжд през пролетта - дори и два дни ниски температури през пролетта - са по-важни от средните за годината", допълни професорът.

Средните температурни стойности в Средиземноморието са се увеличили с 1,4 градуса по Целзий спрямо нивата преди Индустриалната революция в сравнение със средните в света, които са около 1 градус по Целзий. Валежите са намалели с 2,5 на сто.

През последните 18 месеца Италия изпита лятна суша, есенни наводнения и студена пролет.

Маслиновите дървета са засегнати от подобно екстремно време и са по-уязвими на зараза от паразити, което пък засяга фермерите в Италия и Гърция, предупреди Валентини.

Белият дом проверява дали климатичните промени са заплаха за националната сигурност

Белият дом проверява дали климатичните промени са заплаха за националната сигурност

Президентската комисия ще се ръководи от професор Уилям Хапър

Синдикат на производителите в Италия е изчислил, че загубите в сектора през тази година са достигнали 1 милиард евро.

Европейската комисия очаква през 2018-2019 г. реколтата от маслини да спадне с 20% в Португалия и 42 на сто в Гърция, въпреки че източници от сектора предупредиха, че окончателните данни могат да бъдат значително по-неблагоприятни.