Американският президент Барак Обама все още смята за най-голямата си грешка в областта на външната политика военната намеса в конфликта в Либия. Говорейки в сряда в град Елхарт (щата Индиана), американският държавен глава признал, че понастоящем в тази арабска страна „цари хаос”, съобщава ТАСС.

"Аз вече съм казвал по-рано, че смятам за най-голямата си външнополитическа грешка намесата в Либия като част от международната коалиция”, отбелязал той, отговаряйки на въпроси на граждани на среща, организирана от националната телевизия.

Обама е напомнил, че страните от НАТО са поддържали бунтовниците, които са водили борба с режима на Муамар Кадафи, но не са могли навреме да осигурят стабилност и да седействат за сформирането на новото правителство на страната.

Обама посочи още, че ако „можеше да се върне назад, би се справил по друг начин и с вътрешнополитическите проблеми". По думите му, той от самото начало е предупреждавал американците „колко сериозни ще са последствията от икономическия спад през 2008 г.“. 

„Вероятно трябваше веднага да кажа, че възстановяването ще отнеме най-малко 3-4 години. Той обясни, че грешки в голямата политика понякога се правят заради липса на проверена и надеждна информация. Даже и президентът понякога трябва да взема решения на базата само на предположения, а не на точни сведения“, коментирал той.