Една от най-големите световни информационни агенции и до днес – американската „Асошиейтед прес”, официално е сътрудничила с режима на Хитлер през 1930-те години, снабдявайки американски вестници с материали, пряко фабрикувани и избрани от Министерството на пропагандата на нацистите, разкриват архивни материали, открити от германски историк, пише "Гардиън".

Когато Националсоциалистическата германска работническа партия овладява властта в Германия през 1933 г., една от нейните първи цели е била да вкара в „правия път” не само германската преса, но също така и международните медии. „Гардиън” е бил забранен в рамките на година след идването на нацистите, а до 1935 г. дори по-големите британско-американски агенции като Keystone  и Wide World Photos били принудени да затворят своите бюра, след като били атакувани, че са наели журналисти от еврейски произход.

„Асошиейтед прес”, която определя себе си като „войнстващото тяло на журналистиката” („винаги първи на събитието и последни напускащи го”), е била единствената западна новинарска агенция, успяла да остане да работи в Хитлеристка Германия, продължавайки дейността си до влизането на САЩ във Втората световна война през 1941 г. Това е поставило американската медия в изгодно положение от финансова гледна точка, тъй като е била основен канал за новини и снимки от тоталитарната държава.   

В статия, публикувана в академичното списание „Изследвания по съвременна история”, историкът Хариет Шарнберг показва, че "Асошиейтед прес" са успели да се задържат в тогавашна Германия, влизайки във взаимноизгодно двустранно сътрудничество с нацисткия режим.

Една от „тайните” на базираната в Ню Йорк агенция всъщност е, че се е задължила според нацисткия закон да не публикува никакви материали, „предполагащи да отслабят силата на Райха в чужбина или у дома”.

Този закон е изисквал АП да наема репортери, които също така са работили за пропагандния отдел на нацистката партия. Един от четиримата фотографи, които са били наети от „Асошиейтед прес” през 1930-те години, Франц Рот, е бил член на пропагандното звено на паравоенното нацистко формирование SS, чиито фотографии били избрани лично от Хитлер. АП са премахнали снимките на Рот от уебсайта си след като Шарнберг публикува своите разкрития.

„Асошиейтед прес” също е позволила на нацисткия режим да използва нейните фотографски архиви за целите на неговата злостна антисемитска пропагандна литература.

Станала публично достояние точно в навечерието на 170-ата годишнина на АП през май, новоразкритата информация повдига не само трудни въпроси относно ролята, която американската агенция е играла, позволявайки на Нацистка Германия да прикрие своето истинско лице по време на първите години на Хитлер на власт, но също относно отношенията на агенцията със съвременни тоталитарни режими.  

Докато сделката на АП е позволила на Запада да надникне в едно репресивно общество, което в противен случай можеше да остане изцяло скрито за погледа – за което кореспондентът в Берлин Луис Лохнър печели „Пулицър” през 1939 г. – споразумението с нацистите е дало възможност на нацистите да прикрият някои от престъпленията си. Шарнберг, който е историк в Университета „Мартин Лутер” в Хале, твърди, че сътрудничеството на АП с режима на Хитлер е позволило на нацистите да „обрисуват една война на изтребление като конвенционална война”.