Най-голямото сметище в Китай е вече пълно - 25 години предсрочно.

Депото в провинция Шанси, което е с размерите на около 100 футболни игрища, е проектирано да приема 2 500 тона боклук на ден.

Но вместо това в него са се изхвърляли 10 000 тона отпадъци на ден - повече от всяко друго сметище в Китай.

Китай е един от най-големите замърсители в света и от години изпитва затруднения с боклука, който генерират неговите 1,4 млрд. граждани.

Депото в град Сиан е построено през 1994 г. и е било проектирано да действа до 2044 г.

Депото обслужва над 8 млн. граждани. То обхваща площ от почти 700 000 квадратни метра, с дълбочина 150 м и капацитет за съхранение на повече от 34 млн. кубически метра.

Доскоро Сиан беше един от малкото градове в Китай, който разчиташе единствено на депо за изхвърляне на битови отпадъци, което е довело до по-ранно запълване на капацитета му.

По-рано този месец беше открита нова инсталация за изгаряне, а поне още четири се очаква да бъдат отворени до 2020 г. Заедно се очаква те да могат да преработват 12 750 тона боклук на ден.

Този ход е част от национален план за намаляване на броя на сметищата и вместо това да се използват други методи за боравене с боклука като изгарянето.

Депото в Сиан в края на краищата ще се превърне в "екологичен парк".

През 2017 г. Китай е събрал 215 млн. тона градски битови отпадъци. Това е увеличение в сравнение със 152 млн. тона десет години по-рано.

Страната разполага с 654 сметища и 286 инсталации за изгаряне.

Не е ясно какво е нивото на рециклиране в Китай, тъй като няма публикувани данни. Китай планира да рециклира 35% отпадъци в големите градове до края на 2020 г. според правителствен доклад.

Този юли сортирането и рециклирането на боклука стана задължително в Шанхай, което е довело до "усещане за паника" сред някои жители.

През 2015 г. в южния град Шенжен имаше свличане на сметище, при което загинаха 73 души.