Най-малко 10 души са били убити през последните два дни при сражения между силите за сигурност и кюрдските бунтовници в югоизточната част на Турция, обявиха турските военни, цитирани от „Ройтерс”.  

Стотици войници, полицаи и кюрдски бунтовници бяха убити след новото разразяване на сраженията през миналия юли между сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) и силите за сигурност, като конфликтът е в най-смъртоносната си фаза от две десетилетия насам.

Девет членове на ПКК са били убити в неделя в градовете Нусайбин и Шърнак, уточнява Генералния щаб на турската армия на своя уебсайт.

Днес войник е бил убит при сблъсъци в Нусайбин, намиращ се на границата със Сирия и в който беше въведен вечерен част в средата на март. Сраженията са продължили през деня и в двата града.

Насилието разруши мирния процес, който беше разглеждан като най-големия шанс за решаване на въоръжената кампания на ПКК от три десетилетия, която отне живота на 40 хил. души. Президенът Реджеп Тайип Ердоган се зарече да продължи операциите на силите за сигурност докато ПКК не се предаде.