Военните сили на САЩ и Южна Корея започнаха съвместни учения, насочени към преодоляване на евентуални извънредни ситуации на Корейския полуостров. Те също така са в състояние на повишена готовност, тъй като Северна Корея може да предприеме контрамерки в знак на протест.

В понеделник в Южна Корея започна редовното военно учение "Щит на свободата Улчи". Планирано е то да приключи на 29 август.

Тазгодишното издание включва 48 полеви тренировки и многопрофилни учения, включително дейности по киберотбрана. Един от основните акценти на учението е да се повиши капацитетът на двете армии за възпиране и защита срещу севернокорейските оръжия за масово унищожение.

Южнокорейски медии твърдят, че по време на учението правителството за първи път ще проведе поне едно учение, предназначено да симулира севернокорейска ядрена атака.

В четвъртък гражданите ще участват в учение, при което ще тренират евакуация в отговор на предупреждение за въздушно нападение.

В неделя Институтът за американски изследвания към севернокорейското външно министерство направи изявление. То осъди военните дейности като "военни учения за агресия".

САЩ и Южна Корея готвят военни учения срещу заплахите от КНДР

САЩ и Южна Корея готвят военни учения срещу заплахите от КНДР

Ученията ще се проведат от 19 до 29 август

В изявлението се казва: "Колкото по-често САЩ и техните васални държави извършват колективни военни провокации, толкова по-силно ще става възпирането на правосъдието за неутрализиране на заплахата...".

През август миналата година Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в навечерието на последния ден от съвместните учения на САЩ и Южна Корея. Пхенян заяви, че изстрелването е било в отговор на учения на военновъздушните сили, проведени от Сеул и Белия дом.

Южна Корея готова на диалог със Севера, ако се откаже от ядрената си програма

Южна Корея готова на диалог със Севера, ако се откаже от ядрената си програма

Отношенията между съседите са в най-ниското си ниво от десетилетия