Конгресът на САЩ може да забрани експлоатацията на най-новия самолетоносач на САЩ CVN-79 "Джон Ф. Кенеди", пише изданието The Drive.

Това било свързано с факта, че изтребителите от пето поколение F-35C не са съвместими с настоящите версии на електромагнитния катапулт EMALS (Еlectromagnetic Aircraft Launch System) и съоръжението за бързо забавяне на самолета при кацане (Advanced Arresting Gear) на този кораб, като съответно те не могат да излитат и да кацат на "Джон Ф. Кенеди".

Освен това противниците на проекта смятат, че CVN-79 не е в състояние да изпълнява основни функции. По време на проведените изпитания само самолетите F/A-18 Super Hornet и EA-19G Growler са били в състояние да излитат от кораба.

CVN-79 "Джон Ф. Кенеди" е част от проекта "Форд". Първият самолетоносач на проекта, CVN-78 "Джералд Р. Форд", струва на Вашингтон рекордните 12,9 млрд. долара. Той беше предаден на американските военноморски сили през 2017 година.

Пентагонът планира да построи общо между 10 и 12 кораба от този клас. Някои от тях трябва да постъпят на въоръжение до 2027 г.

Проектобюджетът за отбрана на САЩ за следващата година има точка за възможното спиране на програмата за строителството на "Форд", докато не бъде доказана съвместимостта на техните самолетоносачи с изтребителите F-35.