Най-силният момент, пикът на кризата отмина, уверява руският премиер Владимир Путин.

Първите въпроси към Путин, веднага след откриването на вече традиционното интервю в ефир, бяха свързани с най-наболелите социални проблеми - икономическата криза.

Можем да говорим, че в голяма степен сме преодолели най-тежкото от икономическата криза,", успокои премиерът своите съграждани.
Путин обаче допълни, че имайки предвид турболентните явления в световната икономика, те все още имат своите отражения и в Русия и последствията от кризата все още са налице.

"За изход от кризата са необходими още сили, средства и време. Но като цяло вече се проявяват позитивните тенденции", коментира Владимир Путин.

Като цифри премиерът посочи, че БВП на Русия ще продължи и тази година да пада и ще състави между 8.5 и 8.75% , а намаляването на промишленото производство може да достигне и до 13%.

Въпреки това инфлацията в Русия може да остане на ниво от 9%, които е по-добър резултат от очакваното, изрази надеждата си Владимир Путин.
Припомняме, за тази година до ноември месец отчетената инфлация в Русия достигна до 8.4%.

И Путин, и Медведев може да се кандидатират за президентските избори през 2012 година.
Още...

Владимир Путин посочи, че е доволен че в Русия са успели да съхранят доходите на населението, а дори и пенсиите са били повишени.
„По мое мнение ние успяхме да запазим средния показател на доходите, с които се разполага", каза Путин, въпреки че сам посочи намалението на средната работна заплата с 3.6% само за тази година.

Един от първите въпроси към руския премиер беше и за терористичния акт срещу „Невски експрес", който бе извършен в нощта срещу 27 октомври. Владимир Путин обясни, че в борбата с тероризма е необходима преди всичко бдителност - обществена бдителност.

Опасността от тероризма все още е голяма. Нашата страна не прави изключение и тя е една от жертвите на тероризма", коментира Путин и предупреди, че заплахите остават, въпреки направеното до този момент.

Въпреки това всеки втори въпрос от различни краища на страната всъщност се отнася до финансовите средства.

Премиерът коментира, че реално от Москва не може да се достигне пълноценно навсякъде. Путин призна и за тежкото положение на някои малки градчета, но призова съгражданите си и към разбиране за кризата в икономиката на Русия.

По думите на Путин САЩ възпрепятстват приемането на Русия в Световната търговска организация.

Тази година по „пряката линия" са постъпили преди всичко въпроси, свързани с вътрешното управление на страната - икономиката, енергетиката, държавната политика в здравеопазването, пенсиите, образованието.
Прессекретарят на премиера Дмитрий Песков анонсира, че не са постъпили почти никакви въпроси, свързани с международната политика на Русия.

На въпрос за намеренията за встъпване на Русия в Световната търговска организация, Владимир Путин обясни, че въпросът стои пред управниците, но конюнктурата не предполага той да се разреши в близко време.

По думите на Путин САЩ възпрепятстват приемането на Русия в СТО.
С оглед на интересите на страната, приоритет е интеграцията на постсъветското пространство", коментира Владимир Путин. Той обърна внимание, че в момента важна стъпка, която е предприета, е сключването на Митническия съюз с Беларус и Казахстан.

Предстои Русия да формира позицията си дали да подава индивидуално заявка за участие в СТО или в рамките на Митническия съюз.

На въпрос дали може да се очаква да се оттегли от политиката, за да поживее за лично удоволствие, Владимир Путин отговори лаконично: „Не мислете!"

Путин посъветва руснака, който зададе въпроса и предложи да го замести на премиерския стол, да се съсредоточи върху собственото си развитие:

Путин посъветва руснак да не мисли за неговото оттегляне от политиката.

Не се надявайте на това точно, но ако имате желание да работите и да се развивате, ще разгледаме вашия случай и ще ви предложим място за реализация".

В изказването си премиерът се обърна и към богатите руснаци с призив да не парадират със средствата, с които разполагат. Призивът му беше в коментар на катастрофа в Женева, предизвикана от рисково шофиране на руснак на спортен автомобил Lamborghini.

В съветско време беше модерно също някои кръгове да излагат на показ своето богатство, например - показвайки състоянието със златни зъбни протези. Така стоят нещата и с автомобила Lamborghini и други такива финтифлюшки, допълни Владимир Путин.