Британската партия за независимост постави началото на "политическа революция", която е в самото начало. Това обяви Найджъл Фарадж на конгреса на партията в Северозападна Англия, съобщава "Франс прес".

Припомняме, Фарадж беше един от най-отявлените агитатори за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит). След като британците решиха страната им да излезе от Общността, Фарадж подаде оставка като председател на Британската партия за независимост.

"Това беше година на политическа революция, а най-забележителното нещо за нея е, че тя беше изцяло започната от Британската партия за независимост", изтъкна той, имайки предвид Брекзит, избирането на Доналд Тръмп и референдума в Италия.

Фарадж заявил, че политическото сътресение през миналата година, което доведе до слизането от власт на британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци, било част от "нещо много по-голямо" на Запад.

"Промяната в обществените нагласи към политиката, към политическата класа, към големи части от нашите либерални мейнстрийм медии - тези промени в отношението са абсолютно фундаментални", изтъкнал още той.

Според него всичко, което се е случило през 2016 г., е посрамило експертите в целия свят. "И е налице този възглед, че е невъзможно Марин льо Пен да спечели през май. Смятам, че всички, които правят тази прогноза, има реален шанс да компрометират реномето си и кариерата си", коментира Фарадж френските президентски избори и прогнозите на социолозите, които се провалиха и за Брекзит, и за избирането на Тръмп.

Новият лидер на Британската партия за независимост Пол Нътал също се изказал по време партийното мероприятие. Той призовал за голямо съкращение на отделяния от Великобритания бюджет за международна помощ, който възлиза към момента на 0,7 процента от брутния национален продукт на страната.