В Украйна бяха обявени назначения в силовите ведомства на страната, а министърът на отбраната Алексий Резников запази поста въреки информациите от последните дни за предстоящата му смяна, информира Руската служба на Би Би Си.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Игор Клименко стана пълноправен ръководител на Министерството на вътрешните работи - напълно предвидимо назначение след трагичната смърт на Денис Монастирски, чийто заместник беше Клименко. Той преди това ръководеше националната полиция.

Префиксът "изпълняващ длъжността" отпадна и от името на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Малюк, който всъщност ръководи спецслужбата от юли миналата година.

И двете назначения са очаквани. Връщайки се към днешните кадрови решения, е трудно да се отървем от впечатлението, че най-показателното от тях е несъстоялата се оставка на министъра на отбраната Алексий Резников, коментират от Би Би Си. Оценките за работата на този министър - бивш парашутист, след това един от най-известните киевски адвокати - са двусмислени. Никой не поставя под въпрос ефективността му на поста. Именно с неговото име се свързва непрекъснатата работа на "коалицията Рамщайн" - асоциация от петдесет държави, доставящи на Украйна модерни оръжия.

Резников - и това също е важно в украинските условия - е мениджър, комуникатор, който "не се притеснява да воюва", ясно разграничавайки правомощията си с военните командири, ръководени от генерал Валерий Залужни.

От друга страна, през последните седмици медиите публикуваха наведнъж няколко разследвания за корупция и злоупотреби в Министерството на отбраната. Срещу служители на министерството са образувани няколко наказателни дела. Резников отрича обвиненията срещу ведомството си, но признава, че е невъзможно напълно да се реформира непрозрачната система за логистични доставки, която се е развила през годините в разгара на война.

Фактът, че някои публикации срещу Министерството на отбраната, както се оказа, се основават на фалшиви документи, даде основание на поддръжниците на Резников да смятат, че министърът е целенасочено "натопен". Апогеят на тази история дойде миналия уикенд. В неделя няколко депутати от президентската фракция "Слуга на народа" в Радата обявиха, че в близко бъдеще Алексий Резников ще бъде "преместен" на стола на министъра на стратегическите индустрии - предвид контекста това изглеждаше като спестяване на понижение.

Шефът на военното разузнаване Кирил Буданов трябваше да стане нов министър на отбраната - което, предвид обществената активност на 37-годишния генерал и добрите му отношения с Володимир Зеленски, беше разбираема стъпка, но не по-малко незаконна: министър на отбраната в Украйна може да бъде само цивилен. Но тогава Алексей Резников изигра своите карти, като каза, че няма да заеме поста министър на стратегическите индустрии във ведомство, който наскоро щеше да бъде напълно ликвидирано, тъй като заяви, че той няма необходимите компетенции.

Според Би Би Си Резников си е осигурил среща с президента. В крайна сметка беше изключително наивно да се предположи, че корените на историята с неговата оставка не идват от обкръжението на Зеленски: парламентът и правителството в Украйна отдавна са лишени от субективност по всички най-важни въпроси за живота на страната. Срещата, очевидно, е била успешна за министъра - и още в понеделник същите депутати, които предишния ден съвсем сериозно нарекоха напускането на Резников въпрос на решение, без да променят изражението на лицето си, започнаха да убеждават, че сега не е подходящия момент за смяна на министър на отбраната - следващият "Рамщайн предстои, руснаците ще преминат в нова офанзива - за оставка на толкова важна фигура в толкова трудно за страната време не може да става и дума.

Резултатът е очевиден - министърът остава на стола си. Според Би Би Си това са видими доказателства, че това правителство всъщност не се оказва толкова монолитно, колкото иска да изглежда. И сега основният въпрос е къде точно е пукнатината в структурата, оглавявана от Зеленски, дали ще бъде възможно да се отстрани и дали това ще се отрази на отбранителната способност на Украйна в навечерието на драматични събития на фронта във войната срещу Русия .

Украинският министър на отбраната хвърля оставка при поискване

Украинският министър на отбраната хвърля оставка при поискване

След поредица скандали се разпространиха слухове за оттеглянето на Резников