Италия гневно отрече твърденията на британски вестник, че е плащала на талибани в Афганистан, за да запази мира в страната.

Италианският министър на отбраната заяви, че страната му планира да съди вестник Таймс, който публикува тази информация.

Френските сили за сигурност поеха областта без да бъдат предупредени за тази политика, без да знаят за рисковете, написа вестникът.
Десет войници са били убити в рамките на седмици.

Вестникът, цитирайки западни военни представители, обяви, че тази практика е била предприета от италианските тайни служби в областта Сароби, източен Кабул.

Става дума за десетки хиляди долари, съобщава британският Таймс.

Франция поема контрола на областта през 2008 година, смятайки, че това нискорисков регион - само един италианец е бил убит предишната година.

Само за месец обаче са убити 10 френски военни и 21 са ранени.

Неназован офицер от афганистанската армия също е заявил пред АФП, че Италия е плащала на талибаните, за да избегне жертвите.

„Знаем, че италианските сили са плащали на бунтовниците в Сароби, за да не нападат. Имаме информация че подобни споразумения са направени и в западната провинция Херат от италианските войници в състава на НАТО.

„Много страни от НАТО, чиито войски са разположени в Афганистан, плащат на бунтовниците, за да не атакуват.", е добавил афганистанският офицер.

Италианският министър-председател Силвио Берлускони отрече информацията.

„Правителството никога не е упълномощавало или разрешавало плащането под каквато и да форма на суми в полза на бунтовниците талибани в Афганистан.", се казва в официално съобщение на правителството.