Министърът на околната среда на Великобритания Майкъл Гоув обяви, че страната не иска да остава в Европейския съюз, потвърждавайки ангажимента на Лондон да излезе от Общността през март догодина.

Гоув добави, че споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей ще бъде гласувано в Камарата на общините утре (11 декември), като посочи, че Мей е точният човек да прокара споразумението за Брекзит в парламента.

 Мей: Вариантите за Брекзит - моето споразумение, никакво споразумение или оставане в ЕС

Мей: Вариантите за Брекзит - моето споразумение, никакво споразумение или оставане в ЕС

Не е възможно споразумение с ЕС без механизъм за избягване на "твърда" граница

"Алтернативите на подкрепата на това споразумение са потенциално или отказ от Брекзит, което би било победа за твърдите привърженици на оставането в ЕС, които искат да осуетят демокрацията, или можем да имаме ситуация, при която имаме много неприятните обстоятелства от липсата на споразумение", коментира Гоув.

Той добави, че говоренето за ръководството на Консервативната партия, която е оглавявана от Тереза Мей, е отклоняване на вниманието.

Борис Джонсън иска провал на сделката за  Брекзит в парламента

Борис Джонсън иска провал на сделката за Брекзит в парламента

Депутатите в Лондон обсъждат развода с ЕС

По-рано Мей защити проектоспоразумението за Брекзит в британския парламент. Споразумението беше разкритикувано както от опозицията, така и от представители на управляващата партия, като няколко министри от правителството на Мей подадоха оставка заради несъгласия с него.

Въпреки че някои депутати призоваха за нов референдум за Брекзит, Мей отхвърли идеята и призова парламента да одобри споразумението, за да избегне "още разделение" и "още несигурност".

Евросъдът реши: Великобритания може да отмени Брекзит

Евросъдът реши: Великобритания може да отмени Брекзит

Без разрешението на останалите 27 страни членки на ЕС

Коментарите на Гоув бяха направени, след като Съдът на Европейския съюз постанови по-рано днес, че Лондон може едностранно да отмени решението си да излезе от ЕС. Съдът определи, че ако Лондон реши да отмени чл. 50 от Лисабонския договор, той ще остане в ЕС, запазвайки статута на страна членка.

По-рано тази година Върховният съд на Шотландия попита Съда на Европейския съюз да определи дали Обединеното кралство може едностранно да отмени решението си да излезе от Общността.

Парламентът на Великобритания нанесе още един удар на Мей за Брекзит

Парламентът на Великобритания нанесе още един удар на Мей за Брекзит

Депутатите дадоха повече власт на законодателния орган