Съдът на Европейския съюз постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени Брекзит без разрешението на останалите 27 страни членки на Европейския съюз.

Съдиите от върховния съд на ЕС определиха, че това може да бъде направено, без да се променят условията на членството на Великобритания в Общността.

Група британски политици, които са против Брекзит, твърдеше, че Великобритания трябва да може едностранно да спре Брекзит, но против позицията им се обявиха от британското правителство и от ЕС.

Великобритания може едностранно да спре Брекзит

Великобритания може едностранно да спре Брекзит

Това постанови Съдът на Европейския съюз

Решението идва ден преди британските депутати да гласуват споразумението на премиера Тереза Мей за излизане от ЕС, което тя сключи с Общността и което беше одобрено от останалите 27 страни членки.

Британските депутати се очаква да отхвърлят споразумението по време на гласуването в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) във вторник вечерта.

Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел изтъква, че определението на евросъда прави оставането в ЕС "реален, осъществим вариант" и че това може да "повлияе на няколко депутати" за начина, по който да гласуват.

Но той подчертава, че "много неща ще трябва да се променят в британската политика", за да видим Обединеното кралство да остане в ЕС, като Тереза Мей и правителството трябва да променят мнението си, за да го превърнат в "политическа реалност".

Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз обяви през миналата седмица, че Великобритания трябва да може да промени мнението си относно излизането от ЕС. Неговото мнение не е правно обвързващо, но съдът в мнозинството от случаите се съобразява с неговия съвет.

 Мей: Вариантите за Брекзит - моето споразумение, никакво споразумение или оставане в ЕС

Мей: Вариантите за Брекзит - моето споразумение, никакво споразумение или оставане в ЕС

Не е възможно споразумение с ЕС без механизъм за избягване на "твърда" граница

Активисти за оставането на Великобритания в ЕС се надяват, че победата в техния юридически казус ще увеличи шансовете Брекзит да бъде отменен изцяло, евентуално чрез друг референдум.

Това е така, защото те смятат, че това изпраща посланието, че британските депутати не са изправени пред избор между приемането на споразумението на Тереза Мей или излизане от ЕС без споразумение, и че "има други варианти и можем да спрем часовника".

Делото в евросъда беше заведено от политици от различни партии в британския парламент.

Тереза Мей изгуби подкрепата на ирландци за Брекзита

Тереза Мей изгуби подкрепата на ирландци за Брекзита

Ключовото гласуване ще е на 11 декември