Бившият счетоводител в „Аушвиц” Оскар Грьонинг заяви пред германски съд, че не е очаквал от нацисткия лагер в Полша да си тръгнат живи евреи, съобщава АП.

Припомняме, във вторник започна съдебен процес срещу 93-годишния Грьонинг, след като прокуратурата го обвини в съучастие в убийството на повече от 300 хиляди души в лагера на смъртта.

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

Не можех да си представя, че това ще се случи, каза той пред федералния съд в германския град Люнебург, провинция Долна Саксония, по време на третия ден от процеса срещу него, предаде ДПА.

Отговорът на 93-годишния дойде след въпрос от адвокати, представляващи оцелели от „Аушвиц”, които участват в процеса като съищци, което е позволено от германското право.

Вчера Грьонинг разказа подробности за случилото се в „Аушвиц".

Във всеки вагон с евреи имаше до 85 души. Двама лекари ги инспектираха „визуално", за да преценят „кой става за работа и кой не е способен да работи", изтъкна той.

Запитан за реакцията на новопристигналите, той отговори „Те не знаеха какво се случва. Някои подозираха нещо, а други не подозираха нищо".

По думите му толкова много влакове с евреи са пристигали, че често два влака е трябвало да изчакват, докато първият се „обработи".

Той сподели, че е работил в секцията на „Аушвиц" I, но се е наложило три пъти да охранява в „Биркенау" („Аушвиц" II), включително веднъж една 24-часова смяна.

Основните газови камери са били именно в „Биркенау".

Капацитетът на газовите камери и капацитетът на крематориума беше доста ограничен. Някои казват, че 5 хиляди са били избивани за 24 часа, но аз не мога да потвърдя това. Не знам, разкри още той.

Оцелели описаха пристигането в лагера на смъртта като хаос, придружен с крещене от страна на нацистките охранители, лаене на кучета и разделяне на семействата. Но 93-годишният заяви, че не е имало хаос, а "всичко е било в ред и не толкова напрегнато" на рампата в „Биркенау".

Процесът беше като в „Аушвиц" I. Единствената разлика беше, че нямаше камиони. Всички вървяха - някои в една посока, други - в друга...където бяха газовите камери и крематориума", спомни си той.

На първия ден от процеса Грьонинг призна, че споделя „морална вина” за извършените убийства, но подчерта, че съдът ще трябва да реши дали той е правно виновен.

93-годишният заявява, че никога не е убивал човек и следователно е невинен.

По време на работата си в „Аушвиц" германецът е събирал вещите на депортираните след пристигането им в лагера с влак. Оскар Грьонинг е отговорен за инспектирането на багажа им, събирането на банкнотите в него и изпращането им до канцеларии на СС в Берлин.

Чрез тези действия той е помагал на нацисткия режим финансово и е подкрепял системното избиване на хора, отбелязва прокуратурата в Хановер в обвинителния акт, който е от 85 страници.

Адвокатът на Грьонинг, Ханс Холтерман, заяви, че действията на неговия клиент не го правят съпричастен към извършването на убийство и доскоро германската правораздавателна система беше съгласна с него.

През 1985 година прокурори във Франкфурт решиха да не повдигат обвинения срещу него и десетки други работници в концентрационни лагери, отбелязвайки, че няма пряка връзка между техните действия и извършваните убийства в лагерите. Само преди 2 години беше отхвърлена нова молба за процес.

Но прокурорите в Хановер успяха да вкарат случая в съда на базата на процеса срещу охранителя от СС Джон Иван Деменюк за съучастие в убийството на 27 900 затворници в лагера на смъртта „Собибор".

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с грубо 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в „Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

Ако бъде осъден, Грьонинг може да получи максимална присъда от 15 години затвор.