Най-сериозната опозиционна фигура в руската политика Алексей Навални е бил възпрепятстван да напусне Русия и да отиде във Франция, където е трябвало да присъства на заседание на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Според публикация в блога на Навални ЕСПЧ се очаква да издаде присъда за това дали многото му политически задържания са имали политически мотиви на заден план.

Навални излезе на свобода след 50 дни в ареста

Навални излезе на свобода след 50 дни в ареста

42-годишният е прекарал близо 200 дни в ареста от 2011 г.

Адвокатът на Навални публикува снимка на решението на съда, което забранява на опозиционния лидер да напусне Русия. Решението на съда не е датирано и липсват каквито и да е подробности.

Навални беше арестуван през януари тази година след протест, който той организира срещу руските президентски избори, от които той беше дисквалифициран заради присъда за злоупотреби от 2013 г. Опозиционният лидер беше отново арестуван през май, след като присъства на неразрешена от властите демонстрация в Москва, организирана два дни преди встъпването в длъжност на президента Владимир Путин.

Съюзник на Путин се закани да направи "хубаво и сочно месо" от Алексей Навални

Съюзник на Путин се закани да направи "хубаво и сочно месо" от Алексей Навални

Никой не ви е хвърлял такъв бой, който заслужавате

През август той беше осъден на 30 дни затвор "за повторни нарушения на правилата на страната за масови събирания". Той беше окончателно освободен през октомври, след като прекара 3 седмици в ареста за организирането на протести срещу правителството на Путин.