Руският опозиционен лидер Алексей Навални излезе на свобода след 50 дни в ареста за организиране на антиправителствени протести, информира радио "Свободна Европа", позовавайки се на АФП и "Ройтерс".

Навални отново задържан след 30 дни в затвора

Навални отново задържан след 30 дни в затвора

Навални е отведен в полицейски участък след освобождаването му от затвора

Навални напусна център за задържане в южната част на Москва рано тази сутрин. Той беше откаран от чакаща го кола, след като благодари на поддръжниците си и за кратко говори пред журналисти.

"Повече от 50 дни бях в ареста, видяхме още доказателства, че режимът е в пълен упадък", каза той, имайки предвид информацията, свързана с руското разузнаване и аварията с руската ракета.

"Ако някой си мисли, че с арестите...те могат да ни изплашат или да ни спрат, това определено няма да се случи", добави той.

Съюзник на Путин се закани да направи "хубаво и сочно месо" от Алексей Навални

Съюзник на Путин се закани да направи "хубаво и сочно месо" от Алексей Навални

Никой не ви е хвърлял такъв бой, който заслужавате

На 24 септември Навални беше осъден на 20 дни арест за организиране на протест на опозицията по-рано тази година. Съдебното решение го върна в ареста ден след освобождаването му. Преди това той лежа един месец за организиране на протести. През август Навални беше задържан от полицията в Москва и осъден на 30 дни арест за организиране на уличен протест в руската столица през януари. Според опозиционера решението на съда е имало за цел властите да му попречат да ръководи протести срещу непопулярната пенсионна реформа.

Арестуваха Алексей Навални в Москва

Арестуваха Алексей Навални в Москва

Основният опозиционер на Путин е задържан пред дома си

Навални получи условна присъда, след като беше признат за виновен във финансови престъпления на два съдебни процеса. Присъдите не му позволиха да участва на президентските избори през 2018 г.

Според говорител на опозиционера 42-годишният е прекарал близо 200 дни в ареста от 2011 г. и 140 дни от началото на кампанията си за президентските избори.

От Amnesty International наричат Навални "затворник на съвестта, който не е извършил престъпление".