Съветът на Федерациите (Горната камара на руския парламент - б.р.) одобри проектозакона за наказание (на работодателите - б.р.) при отказ за работа или уволнение на граждани в предпенсионна възраст, съобщиха ТАСС и РИА Новости.

Според документа, тези нарушения ще се наказват с глоба до 200 000 рубли (5156.31 лева - б.р.) или принудителна работа до 360 часа.

За предпенсионна възраст се смята периодът до пет години преди пенсиониране. Очаква се предложението да бъде ратифицирано от президента Владимир Путин.

По-късно ТАСС съобщи, позовавайки се на пресслужбата на руския президент, че Владимир Путин се е подписал под поправките в пенсионното законодателство.

Съветът на Федерациите одобри закон за подобряване на пенсионното законодателство и намиране на поощрения за хората в предпенсионна възраст.

Русия окончателно прие реформата и вдигна възрастта за пенсиониране

Русия окончателно прие реформата и вдигна възрастта за пенсиониране

Постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране до 65 г. за мъжете и до 63 г. за жените

Припомняме, през юли Държавната дума прие на първо четене правителствения законопроект, който предлага постепенно повишаване на пенсионната възраст - до 65 г. за мъжете и до 63 г. за жените. В края на август президентът Владимир Путин предложи редица мерки, смекчаващи приемането на решението. Сега възрастта за пенсиониране на жените е предложена за 60, вместо за 63 години. Всичко ще става поетапно, ежегодното увеличение на пенсионната възраст ще става през 12 месеца.

Председателят на руската Дума заговори за пълна отмяна на пенсиите

Председателят на руската Дума заговори за пълна отмяна на пенсиите

Заради големия дефицит в пенсионната система...

Многодетните майки могат да излизат предсрочно в пенсия, условията за малобройните народи на Север ще останат същите. Увеличават се обезщетенията за безработица на хората в предпенсионна възраст, а за уволнение в предпенсионна възраст се очаква наказателна отговорност.

Сега обичайната възраст за пенсиониране е 60 г. за мъжете и 55 за жените.