Неправителствената организация "Хуманност и приобщаване" работи от десетилетия за защита на цивилното население от взривни оръжия и многократно е предупреждавала за опасностите, които представлява наличието на израелски взривни вещества от войната в ивицата Газа.

За това предупреди АФП.

Последствията от тях са мащабни: загуба на човешки живот, инвалидизиращи наранявания, психологически травми и забавяне на доставките на хуманитарна помощ и усилията за възстановяване.

Повече от пет месеца израелската армия обстрелва Ивицата Газа в отговор на нападението срещу Израел, извършено на 7 октомври под ръководството на Хамас.

Докато министър-председателят Бинямин Нетаняху се зарича да унищожи ислямисткото движение, управляващо палестинската територия, израелските бомбардировки опустошават ивицата Газа, убивайки повече от 30 000 души, по данни на здравното министерство на Газа.

В допълнение към ежедневните интензивни обстрели и глада, който заплашва да се разпространи в цялата крайбрежна ивица, която вече преживява сериозна хуманитарна криза, не по-малко смъртоносна опасност, надвиснала над населението на Газа, представляват и невзривените боеприпаси.

Взривните остатъци от войната (ВПВ) са боеприпаси, които не са успели да се взривят при сблъсък по време на конфликт, било поради техническа неизправност, било защото са били умишлено програмирани да се взривят на по-късна дата.

"Ракети, снаряди, артилерийски снаряди, касетъчни боеприпаси... Това са все боеприпаси, които не са се взривили при изстрелването им или са програмирани да се взривят по-късно и да уловят хора или превозни средства, като например противопехотни мини и противотанкови мини", казва Ан Хери, директор по застъпничеството в неправителствената организация "Хуманност и приобщаване".

Израел проверява дали командир на Хамас е убит при въздушен удар в Газа

Израел проверява дали командир на Хамас е убит при въздушен удар в Газа

Израел е бомбардирал лагера Ал-Нусейрат в централната част на Газа

"Тези взривни остатъци от войната, които са изключително опасни за всеки, който влезе в контакт с тях или е близо до тях, продължават да убиват и осакатяват хора по време на и дълго след края на конфликта и пречат на разселените хора да се завърнат у дома.", коментира Ан Хери.

Тя посочи, че 2 млн. души се намират в капан.

"Ситуацията в Газа е толкова отчаяна от хуманитарна гледна точка, поради много лошия достъп до вода и глада, че хората понякога искат да се върнат в разрушените си домове, за да намерят храна, рискувайки да предприемат понякога изключително опасно поведение, което се изостря в условия на изключителен недостиг", казва Хери.

Отлага се отплаването от Кипър на кораб с хуманитарна помощ за Газа

Отлага се отплаването от Кипър на кораб с хуманитарна помощ за Газа

Корабът превозва 200 тона провизии

"Нашите екипи се опитват да предупредят населението чрез превантивни и информационни кампании за опасностите, които крият останките от войната."

Тъй като Израел не е подписал Отавския договор за забрана на противопехотните мини, Конвенцията за касетъчните боеприпаси или Политическата декларация относно използването на взривни оръжия в населени райони, "Хуманност и приобщаване" смята, че е длъжен да го направи съгласно международното хуманитарно право.

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

Съединените щати са пуснали около 135 000 провизии по въздух този месец

"Международното хуманитарно право изисква от държавите и воюващите страни да вземат всички предпазни мерки за защита на цивилното население, да избягват пряко насочване към хора, сгради, оборудване и имущество и да гарантират, че няма непропорционални щети на хора или имущество спрямо очакваното военно предимство", казва Хери.