Кораб с хранителна помощ за Газа не можа да потегли от Ларнака, Кипър в неделя поради "технически затруднения", съобщава "Гардиън".

Корабът превозва 200 тона провизии.

Говорителят на кипърското правителство Константинос Летимбиотис заяви, че точният час на отплаването на кораба няма да бъде публикуван поради "съображения за сигурност". По-късно беше съобщено, че поради "технически затруднения" той може да не отплава до понеделник сутринта.

Товарът е бил проверен от кипърски служители по план, одобрен от Израел.

World Central Kitchen (WCK), базирана в САЩ неправителствена организация, и испанската благотворителна организация Open Arms, създадена за спасяване на бежанци и мигранти, опитващи се да прекосят Средиземно море, очакваха първа доставка на стоки, включително ориз, брашно, леща, боб, рибни консерви и месо, да заминат с кораб Open Arms от Ларнака този уикенд и да пристигнат на неразкрито място в Газа след два или три дни.

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

Съединените щати са пуснали около 135 000 провизии по въздух този месец

Припомняме, че в неделя Съединените щати и Йордания извършиха нова съвместна доставка на хуманитарна помощ за палестинците в Газа в неделя, спускайки с парашут повече от 11 500 провизии.

Централното командване на американската армия съобщи, че последнaта доставка е извършена над северната част на Газа и е включвало ориз, брашно, тестени изделия и консерви. Според данни на Пентагона Съединените щати са пуснали около 135 000 провизии по въздух този месец.

Президентът на САЩ Джо Байдън също нареди на американските военни да изградят временна пристанищна система, за да доставят помощ в Газа по море. Пентагонът каза в петък, че може да отнеме до 60 дни, за да започне работа, график, който според хуманитарните групи е твърде дълъг предвид непосредствения риск от глад.

Израелската офанзива в Газа, която се подкрепя от Съединените щати, разсели повечето от 2,3 милиона души в анклава и доведе до критичен недостиг на храна, вода и лекарства.

Израел разрешава доставките на помощи за Газа по море

Израел разрешава доставките на помощи за Газа по море

Инициативата се ръководи от Кипър

Миналата седмица повече от 100 души бяха убити, след като израелските сили откриха огън по пункт за разпределение на помощи в град Газа. Израелската армия каза, че повечето са загинали стъпкани при сблъсъци за продуктите.

Но палестински служители и свидетели отрекоха това, като казаха, че повечето от откараните в болница са с огнестрелни рани.