Властите в Непал вдигнаха забраната за притежаваната от Китай платформа TikTok. Това съобщи агенция Ройтерс. Използването на приложението бе забранено преди около девет месеца заради нарушаване на "социалната хармония и добра воля".

Решението беше взето на заседание на правителството, след като компанията се съгласи да си сътрудничи с правоприлагащите органи на Непал за справяне с престъпността, свързана с TikTok, и регулиране на съдържанието му.

ByteDance, холдинговата компания на TikTok, базирана в Пекин, изрази задоволство от решението на властите в Непал.

Предишното правителство на Непал забрани приложението поради опасения относно злоупотребата с него. Повече от 1600 случая на киберпрестъпления, свързани с TikTok, бяха регистрирани за четири години в страната.

Непал потърси от TikTok фокусно звено, което да подпомага денонощно кибербюрото на непалската полиция, за да помогне за залавянето на престъпници и блокиране на неподходящо съдържание, което дори е довело до самоубийства.

Няколко други държави забраниха частично или напълно TikTok, като много от тях се позоваха на опасения за националната сигурност и поверителността.

Властите в Непал забраниха TikTok

Властите в Непал забраниха TikTok

Приложението нарушава социалната хармония в страната