Председателят на американския конгрес Джон Бенър отново призова за провеждане на нови преговори с президента Барак Обама по въпроса за „тавана" на държавния дълг, която е ключов за предотвратяването на опасността от дифолт на САЩ, предадоха информационните агенции.

Бенър, който е представител на Републиканската партия, не обвърза с предварителни условия  започването на нови преговори по дълга. Други видни републиканци обаче смятат, че трябва да бъдат въведени мерки за съкращаване на бюджетния дефицит.

Преди това републиканците отказаха да одобрят правителствен законопроект, предвиждащ повишаване на пределната сума на държавния дълг,  като поискаха спиране на предприетите от президента Барак Обама реформи в здравеопазването, които доведоха до по-големи държавни разходи.

Обама от свое страна заяви, че е готов да обсъди с републиканците евентуални промени в бюджета на страната, но предупреди, че първо те трябва да престанат с действията, които поставят под заплаха икономиката на страната.

Според Обама, ако конгресмените не се споразумеят за увеличаване на пределния размер на държавния дълг, това ще подкопае доверието на международната общност към страната и може да доведе до повишаване на лихвите по кредитите.

Той обвини политическите си опоненти в изнудване.

Проучване на CNN обаче показва, че според американците, за създалото се положение е  отговорна и Демократическата партия. От друга страна, според анкетираните, никоя от спорещите страни не може обвинена недвусмислено за блокиране на работата на държавния апарат.

Законопроектът на администрацията може да бъде приет от сената,  в който демократите имат малък превес. Това ще позволи на президентската администрация да оперира с държавния дълг в продължение на година.

Водещият икономист на МВФ Оливие Бланшар предупреди, че евентуален дифолт по държавния дълг може да върне американската икономика към рецесията