Речта на държавния секретар на САЩ Джон Кери за Близкия изток беше срещу Израел. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

"Също като резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която държавният секретар Кери подкрепи, речта му тази вечер беше настроена против Израел", изтъкват от канцеларията на Нетаняху.

Кери се нахвърли на Израел, бламирал надеждата за мир с палестинците

Кери се нахвърли на Израел, бламирал надеждата за мир с палестинците

Израел поел курс към "вечна окупация" на Палестина

Израелският държавен ръководител подчертава, че речта на Кери е била фокусирана върху заселническите дейности на Израел, на които САЩ се противопоставят. В същото време Кери едва е споменал "корена на конфликта - противопоставянето на палестинците на съществуването на еврейска държава в каквито и да било граници", изтъкна Нетаняху.

В речта си Кери предупреди, че продължаващите строежи на Западния бряг и в Източен Йерусалим подкопават надеждите за създаване на палестинска държава редом с Израел.

След това Нетаняху коментира речта на Кери по израелската телевизия, определяйки я като голямо разочарование. Той упрекна Кери, че в момент, в който целият Близък изток е обхванат от пламъци, той произнася силно критична реч срещу Израел.

"В продължение на един пълен час държавният секретар атакува единствената демокрация в Близкия изток", каза Нетаняху.

Израел очаква да започне работа с новоизбрания президент Доналд Тръмп и с американския Конгрес, за да смекчи вредите, нанесени от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и накрая да я анулира.