Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че обсъжда законодателство със САЩ, което ефективно ще анексира израелските селища в окупирания Западен бряг, съобщава "Франс прес".

Този ход сериозно ще навреди на перспективите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт чрез създаването на палестинска държава и ще предизвика международно възмущение и недоволство.

"Що се отнася до проблема за прилагането на суверенитета, мога да ви кажа, че отдавна говоря за това с американците", заявил Нетаняху пред депутати от партията си "Ликуд".

По думите на израелския премиер, той искал да координира подобен ход със САЩ заради стратегическата важност на страната за Израел.

Това се случва, докато Нетаняху е подложен на натиск от страна на крайнодесни политици за прокарване на законодателството, което ще наложи израелския суверенитет в поселенията в Западния бряг.

Израел е окупирал само 2% от Западния бряг, обяви американският посланик

Израел е окупирал само 2% от Западния бряг, обяви американският посланик

Американският посланик в Израел Дейвид Фридман направи втора драматична намеса

Едностранно анексиране на селища със сигурност ще предизвика международно възмущение, макар че правителството на Нетаняху има категорична подкрепа от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел през декември, което Нетаняху приветства като "исторически ход", но той беше заклеймен от палестинците и по-голямата част от останалата част на света.

Докато Израел би очаквал да запази определени селища в каквото и да е мирно споразумение, предвиждащо създаването на палестинска държава, дългогодишният международен консенсус е, че техният статут трябва да бъде договорен.

Същият консенсус е в сила в продължение на десетилетия по отношение на статута на Йерусалим, като палестинците искат източната част на града да бъде столица на бъдещата им държава.

Израелските селища се намират в т. нар. Зона C на Западния бряг, която представлява повече от 60 процента от палестинската територия.

Анексирането на всички селища би оставило малко територия за палестинска държава.