Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди лидера на ливанската радикална групировка "Хизбула" Хасан Насрала да се "успокои", след като той заяви, че движението му подготвяло отговор на разбиването на два израелски безпилотни самолета в предградие на ливанската столица Бейрут, съобщава "Ройтерс".

"Чух какво каза Насрала. Предлагам на Насрала да се успокои. Той добре знае, че Израел знае как да се защити и да отвърне на враговете си", подчерта Нетаняху в реч.

Иран плаши Израел с последствия заради агресията срещу Сирия, Ливан и Ирак

Иран плаши Израел с последствия заради агресията срещу Сирия, Ливан и Ирак

"Израел трябва да разбере последствията от своите агресивни действия и че те имат цена"

В неделя Насрала, чието движение, подкрепяно от Иран, воюва в продължение на месец с Израел през 2006 г., обвини Израел в извършването на самоубийствено нападение с дрон по-рано същия ден.

"Казвам на израелската армия на границата, от тази нощ бъдете нащрек (с повишена бойна готовност). Изчакайте ни един, два, три, четири дни", настоя Насрала.

Един безпилотен самолет падна, а втори избухна близо до земята и предизвика немалки щети по сградата на медийния център на "Хизбула" в южните предградия на Бейрут, където тя доминира. Израел не пое отговорност за инцидента, при който бяха ранени трима души.

В Ирак обявиха ударите на Израел за "обявяване на война"

В Ирак обявиха ударите на Израел за "обявяване на война"

След като удари подкрепяните от Иран милиции в страната

Ливан заклейми инцидента като израелска "атака" срещу суверенитета на страната. Бейрут отдавна критикува Израел за нарушаването на суверенитета на страната чрез извършване на нападения в ливанското въздушно пространство.

От своя страна Израел разглежда "Хизбула" като терористична групировка и един от основните му противници в Близкия изток.

Освен това Израел потвърди в неделя, че е извършил въздушни удари срещу "служители на Иранската революционна гвардия и шиитска милиция" в Сирия, за да осуети нападение на множество дронове срещу еврейската държава.

Високопоставен ирански представител отрече, че силите на страната са били ударени при въздушното нападение.

Израел удари палестинска база в Ливан и "Хамас" в Газа

Израел удари палестинска база в Ливан и "Хамас" в Газа

Напрежението в района не стихва