Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да се "бори до победа" в Газа, съобщава "Ройтерс".

С това сигнализира, че няма пауза в бомбардировките на неговата армия и очакваното нахлуване в анклава, след като Хамас освободи двама американски заложници.

Ислямистката групировка "Хамас" освободи в петък американките майка и дъщеря Джудит и Натали Раанан, които бяха отвлечени при атаката срещу Южен Израел на 7 октомври.

"Хамас" освободи двама американски заложници

"Хамас" освободи двама американски заложници

За да опровергаят думи на президента Байдън, заяви говорител на групировката

Те бяха първите заложници, за които двете страни в конфликта потвърдиха, че са били освободени, откакто въоръжените бойци нахлуха в Израел, убиха 1400 души, основно цивилни и взеха около 200 заложници.

"Двама от нашите отвлечени са у дома. Ние не се отказваме от усилията да върнем всички отвлечени и изчезнали хора, каза Нетаняху в изявление, публикувано късно вечерта в петък. В същото време ще продължим да се борим до победа", добави той.

Израел е натрупал танкове и войски близо до периметъра на Газа за планирана сухопътна инвазия. Неговите бомбардировки над Газа са убили най-малко 4137 палестинци, включително стотици деца, докато повече от милион са били разселени, според палестински служители.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, говорейки пред парламентарна комисия, каза, че постигането на целите на Израел няма да бъде бързо или лесно.

"Ние ще свалим организацията "Хамас". Ще унищожим нейната военна и управленска инфраструктура. Това е фаза, която няма да е лесна. Ще има цена", каза Галант.

Израел се закани да заличи "Хамас"

Израел се закани да заличи "Хамас"

Новото правителство има за основен приоритет войната

Той добави, че последващата фаза ще бъде по-продължителна, но е насочена към постигане на "напълно различна ситуация на сигурност" без заплаха за Израел от Газа. "Това не е ден, не е седмица и за съжаление не е месец", каза той.