Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува остро турския президент Реджеп Тайип Ердоган като "диктатор" и обяви негови думи за "виц". Това е най-новата размяна на обиди между двамата държавни ръководители, отбелязва "Франс прес".

Турция осъди "крещящия расизъм" на Нетаняху, след като той нарече Израел национална държава само и единствено на "еврейския народ", а не на всички негови граждани.

Първоначалният коментар на Нетаняху дойде в контекста на онлайн кавга, предизвикана от крайнодесния министър на културата Мири Регев преди парламентарните избори през април, като впоследствие към него се присъедини израелската холивудска звезда Гал Гадот.

Регев, който е член на крайнодясната партия "Ликуд" на Нетаняху, в телевизионно интервю предупреди избирателите да не подкрепят нейния основен съперник, защото ще се съюзи с израелските арабски партии - много малко вероятен сценарий.

Ердоган нападна "тиранина" и "крадеца" Нетаняху, който "избива" деца

Ердоган нападна "тиранина" и "крадеца" Нетаняху, който "избива" деца

"Ти си тиранин, който избива 7-годишни палестинци деца"

Израелският модел и актриса Ротем Села отговори в "Инстаграм", питайки: "Кога по дяволите някой в това правителство ще каже на обществеността, че Израел е държава на всички свои граждани и че всички хора са създадени равни?"

Нетаняху реагира със собствена публикация в "Инстаграм", казвайки на Села: "Израел не е държава на всички свои граждани."

"Според основния закон за националната принадлежност, който приехме, Израел е националната държава на еврейския народ - и само тя", каза той, имайки предвид много спорния законодателен акт, приет миналата година от дясното му правителство.

Гадот скочи в защита на Села.

"Обичай ближния си като себе си", написа Гадот в "Инстаграм" в неделя, допълвайки: "Това не е въпрос на дясно или ляво. Евреин или арабин. Светски или религиозен. Това е въпрос на диалог, на диалог за мир и сигурност и на нашата толерантност един към друг."

Вчера говорителят на Ердоган Ибрахим Калън коментира думите на Нетаняху. Пишейки в "Туитър" на турски и английски, той изтъкна: "Категорично осъждам този крещящ расизъм и дискриминация."

Нетаняху отвърна в изявление от неговата канцелария тази сутрин. "Турският диктатор Ердоган атакува демокрацията на Израел, докато затворите му са пълни с турски журналисти и съдии", настоя израелският премиер, допълвайки: "Какъв виц!"

Калън бързо реагира в "Туитър", обвинявайки Нетаняху, че атакува Ердоган "заради изобличаването му" след "расистките коментари" на израелския премиер към арабите и мюсюлманите.

"Държавата на апартейда, която той ръководи, окупира палестинските територии, избива жени и деца и хвърля в затвора палестинци в собствената им земя", настоя Калън.

"Лъжите и натискът няма да скрият престъпленията ви", категоричен беше приближеният на Ердоган.

Турция и Израел имат напрегнати отношения и Ердоган, който се смята за защитник на палестинската кауза, е отявлен критик на политиката на Израел.

Двете страни през 2016 г. приключиха 6-годишен разрив, предизвикан от израелското щурмуване на кораб, пътуващ за Ивицата Газа, като при щурма загинаха десетима турски активисти и това доведе до скъсване на дипломатическите отношения между двете страни.

Нетаняху е обвиняван от критици, че демонизира израелските араби, които съставляват около 17,5% от населението, в опит да активизира десните избиратели за изборите през април.

Той е изправен пред тежко предизвикателство от центристки политически алианс, воден от бившия началник на щаба на израелската армия Бени Ганц и бившия финансов министър Яир Лапид.