Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заплаши "Хизбула", че ще превърне Бейрут и Южен Ливан в Газа и Хан Юнис, ако ливанската групировка започне пълномащабна война с израелските сили.

Нетеняху отправи предупреждението си на среща за оценка на сигурността заедно с министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб на израелската армия генерал-майор Херци Халеви, проведена в Северния команден център.

По време на срещата Нетаняху приветства израелските резервисти и техния "силен дух и готовност да се бият, да изпълнят задачата, да възстановят сигурността. Не само на юг, но и на север".

Израелският министър на отбраната заговори за втори фронт в Ливан

Израелският министър на отбраната заговори за втори фронт в Ливан

Размяната на уадри с 'Хизбула" надхърялт установеното негласно споразумение с Ливан

Наскоро израелският премиер предупреди армията да се "подготви за всеки сценарий" относно "Хизбула" и потенциален конфликт с организацията.

По-рано днес Израел обяви смъртта на заселник от противотанкова ракета, изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан към северните окупирани палестински територии.

По южната граница на Ливан с окупираните територии има сблъсъци между израелските сили и "Хизбула" и други съпротивителни фракции от началото на офанзивата на Израел срещу ивицата Газа на 7 октомври.

Нетаняху предупреди "Хизбула": Спрете огъня или унищожаваме Ливан

Нетаняху предупреди "Хизбула": Спрете огъня или унищожаваме Ливан

Групировката е съюзник на "Хамас" срещу Израел