Премиерът на Франция Елизабет Борн оцеля при първия вот на недоверие към правителството ѝ, внесено от крайната левица в новоизбрания парламент. Това коментира в. "Фигаро".

Движението на крайнолевия Люк Меланшон "Непокорна Франция" внесе предложението за вот на недоверие към правителството на Елизабет Борн. Анализатори коментират, че самият вот изглеждаше обрече, след като още преди гласуването в пленарна зала други опозиционни партии отказаха да го подкрепят.

Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за премиер

Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за премиер

Вторият път, когато Франция има жена министър-председател

Предложението, което трябваше да събере 289 гласа "за", за да успее, беше подкрепено от едва 146 от 577-те депутати в Националната Асамблея на Франция след близо три часа дебат.

Представителите на консерваторите и на крайнодесните не гласуваха.

61-годишната Елизабет Борн даде да се разбере, че възнамерява да разчита на гласовете на опозиционните партии, за да приеме законодателство, като дясната Републиканска партия се смята за решаваща за нейното бъдеще на премиерския пост.

Подкрепата от 62-мата републиканци ще бъде достатъчна, за да може правителството да приеме закони по време на живота на този парламент, припомня АФП.