Европа продължава да се държи така, сякаш не е в състояние да се защити от руско нападение, и продължава да се обръща към САЩ за военна подкрепа.

Това пише директорът на програмата "Голяма стратегия" в Defense Priorities Раджан Менон в статия за New York Times.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс съюзниците на Вашингтон обещаха, както и преди почти десетилетие, да увеличат военните си разходи, но между тях има разногласия относно това каква да бъде тази сума.

Всъщност европейските държави невинаги изпълняват изискванията на НАТО, определени през 2014 г.: годишните военни разходи трябва да бъдат 2 % от БВП на държавите членки на Алианса, а 20 % от военния бюджет трябва да се отделя за закупуване на ново оборудване, научни изследвания и развойна дейност.

Между 2016 г. и 2022 г. само четири до десет държави от НАТО, включително Съединените щати, изпълниха целта от 2 процента.

"Този неуспех не се дължи на липса на ресурси, а на липса на политическа воля; дефицит на мотивация, който се корени в десетилетията на зависимост от Америка. Вашингтон, от своя страна, култивира тази зависимост, за да увеличи печалбите на своята оръжейна индустрия и, което е също толкова важно, за да увеличи зависимостта на Европа от американската сила", пише Раджан Менон в New York Times.

Твърдението, че богатите и технологично напреднали европейски страни не могат да обединят усилията си, за да придобият военна мощ, достатъчна за възпиране или победа над Русия, е твърде странно, казва експертът.

31 новият член на НАТО Финландия и новият член Швеция разполагат с мощни въоръжени сили, а армията на Украйна - много по-добре оборудвана, обучена и закалена в битка, отколкото преди 2022 г. - също със сигурност ще се изправи в защита на Европа в случай на руско нападение.

"Как се справя Европа по отношение на броя на основните оръжия като танкове, бойни самолети, бойни кораби и артилерия? Русия води в някои ключови категории, но като цяло не разполага с такова смазващо числено предимство, каквото изискват атакуващите сили - обикновено три към едно.

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

Мунициите са платени от американска фирма, сделката е от времето на служебния кабинет

Европа има икономически и технологичен капацитет да увеличи производството на оръжия. Обединеното кралство и континентална Европа разполагат с оръжейна индустрия от световна класа, включваща гиганти като британската BAE Systems, френските Thales и Safran, италианската Leonardo и германската Rheinmetall", подчертава Менон.

В крайна сметка реалността е такава, че европейците не само са способни да защитят своя континент, но и са много по-заинтересовани да го направят, отколкото САЩ. Време е Европа да се заеме сериозно със собствената си отбрана, смята експертът.