Украйна ще започне офанзивата срещу руската армия на 30 април.

Американското списание Newsweek публикува преглед на нови секретни документи от масово изтичане на информация от Пентагона.

Те разкриват конкретната дата, на която е било планирано украинско контранастъпление.

Журналистите от Newsweek заявиха, че са прегледали повече от 40 документа, съдържащи разузнавателна информация, 20 от които се публикуват за първи път.

От информацията, съдържаща се в документите, могат да се направят следните изводи:

  • Руската агресия на практика не върви по вода. От юли миналата година настъплението ѝ в района на Бахмут, където са съсредоточени основните усилия, е около 2,7 км на месец.
  • Броят на наемниците, участващи в боевете около Бахмут, значително надвишава броя на войниците от редовната армия. По данни на американското разузнаване 22 000 бойци на ЧВК "Вагнер" съставляват 70% от участващите в боевете.
  • В един от документите се отбелязва, че Русия е "отговорила" на разузнавателните полети на САЩ и НАТО, поради което си струва да се проучи дали има смисъл те да продължат.
  • В няколко други документа се говори за доставки на оръжие за Украйна преди контраофанзивата, планирана за 30 април.
Бахмут и Маринка остават в епицентъра на сраженията в Украйна

Бахмут и Маринка остават в епицентъра на сраженията в Украйна

Отблъснати са 60 вражески атаки, дронове летят пак над Украйна

Всички тези документи са изготвени от разузнавателната дирекция на Обединения комитет на началник-щабовете и са в основата на ежедневните брифинги между 27 февруари и 1 март.

Значението им се оценява по различни начини, но те несъмнено отразяват гледната точка на американското разузнаване за войната.

Макар че разкритията за процентното съотношение на наемниците на ЧВК "Вагнер" в Бахмут със сигурност представляват интерес, най-важната информация е, че според публикацията "доставките на оръжие" ще приключат с "пролетната офанзива", планирана за 30 април 2023 г.

Лондон: Натискът над Бахмут започна пак

Лондон: Натискът над Бахмут започна пак

Украинските сили се оттеглят организирано

Преди това бойният капацитет на деветте бригади ще бъде значително увеличен.

"Общата необходима техника за деветте бригади е 253 танка, 381 БМП, 480 автомобила, 147 артилерийски установки и 571 американски бронирани машини HMMWV", се казва в документа.

Десети украински оперативен корпус, състоящ се от девет бригади, които се преоборудват от САЩ и съюзниците, ще извърши настъплението. Както и три допълнителни бригади, които ще бъдат "изцяло окомплектовани от Украйна".

Украйна: Русия премества елитни части в Бахмут

Украйна: Русия премества елитни части в Бахмут

Властите в Киев снабдявали защитниците на града с муниции и храна

Интересно е, че документът е класифициран като "потенциално достъпен" за Финландия, която тогава все още не е член на НАТО, но не и за Швеция, която все още е сравнително далеч от присъединяване към Алианса.