Четирите основни незаконни въоръжени групировки в Колумбия се разраснаха през 2023 г., като консолидираха териториалния си контрол, финансиран от трафик на наркотици и незаконен добив на злато, според секретен доклад, видян от Ройтерс.

Докладът се фокусира върху лявата партизанска група Националната освободителна армия (ELN), престъпната банда Clan del Golfo и две дисидентски фракции на вече демобилизираните бунтовници от FARC, Estado Mayor Central (EMC) и Segunda Marquetalia.

Докладът, който се изготвя ежегодно, оценява размера и военната мощ на незаконните въоръжени групировки, казаха трима източника от сигурността, запознати с доклада, добавяйки, че незаконните формирования често се опитват да увеличат властта си за влияние при мирни преговори с правителството.

Колумбия конфискува 7.3 млн. галона суров петрол от незаконни рафинерии

Колумбия конфискува 7.3 млн. галона суров петрол от незаконни рафинерии

Горивото е ключова съставка в производството на кокаин

ELN е най-голямата от групите и увеличи броя на членовете си през 2023 г. с 307 души, като общият им брой достигна 6158. Това число включва 3 305 бойци и 2 853 души, които принадлежат към поддържащи мрежи, според доклада.

Clan del Golfo, основана от бивши лидери на десни паравоенни групировки, се разрасна с 23% миналата година, достигайки 4999 членове. Групата има 1740 бойци и 3259 души поддържащ персонал, се казва в доклада.

От двете дисидентски групи на сега демобилизираните Революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC), EMC е най-голямата, с 3859 членове - от които 2428 са бойци. Segunda Marquetalia наброява 1751, включително 1162 бойци.

ELN, EMC и Segunda Marquetalia имат членове и в съседна Венецуела, се казва в доклада.

Въпреки че увеличиха общата си численост, четирите въоръжени групи са загунили общо 3000 членове миналата година. В това число фигурират убити, заловени или такива, които са се предали на властите, се добавя в доклада.

Левият президент Густаво Петро обеща да сложи край на 60-годишния конфликт в Колумбия, който отне живота на най-малко 450 000 души, чрез споразумения за мир или предаване с някои групи.

Правителството води преговори с ELN и двете страни се договориха за двустранно прекратяване на огъня.

Мнозинството от EMC се отказа от преговорите поради вътрешно разделение, въпреки че частичното двустранно прекратяване на огъня с правителството продължава да се поддържа.

Докато правителството също се готви да започне разговори със Segunda Marquetalia през следващите седмици, Clan del Golfo досега отхвърли предложението за по-ниски присъди срещу предаване.

В Колумбия обявиха половинвековния конфликт с FARC за приключен

В Колумбия обявиха половинвековния конфликт с FARC за приключен

Радикалната групировка предаде последното оръжие...