Нидерландия глоби платформата за организиране на превози Uber с 290 милиона евро. Причината за това е изпращането на лични данни на европейски таксиметрови шофьори в САЩ в нарушение с правилата на ЕС, предаде Ройтерс.

Комисията за защита на личните данни поясни, че Uber е преустановил тази практика.

Говорителят на Uber Каспар Никсън заяви, че това погрешно решение и извънредната глоба са напълно неоправдани. Процесът на Uber за трансгранично прехвърляне на данни беше в съответствие с Общия регламент за защита на данните по време на 3-годишния период на огромна несигурност между ЕС и САЩ, добави той. По думите му компанията ще обжалва наложената глоба.

Според нидерландската комисия за защита на личните данни Uber е прехвърлил лични данни на Съединените щати и не е успял да ги защити по подходящ начин.

Разследването започна, след като френска правозащитна организация подаде жалба от името на повече от 170 таксиметрови шофьори във Франция до органа за защита на данните на страната. Въпреки това, тъй като европейската централа на Uber е в Холандия, то беше препратено на нидерландската комисия за защита на личните данни.

Макрон: Не бих действал различно с Uber

Макрон: Не бих действал различно с Uber

Противниците му искат парламентарно разследване