Нидерландия изгони 17 агенти от руското разузнаване, които са били акредитирани като дипломати, съобщава "Ройтерс".

Това се е случило въз основа на информация от собствените си служби за сигурност.

"Причината за това решение е информация на нидерландските служби за разузнаване и сигурност, показваща, че въпросните лица, акредитирани като дипломати в руските представителства в Нидерландия, са действали секретно като служители на разузнаването", посочват от Министерството на външните работи на страната.

Нидерландският външен министър Вопке Хоекстра увери, че правителството е подготвено за всякакви ответни мерки от страна на Москва.

"Опитът показва, че Русия не оставя подобни мерки без отговор. Не можем да спекулираме с това, но Министерството на външните работи е подготвено за различни сценарии, които могат да възникнат в близко бъдеще", заяви той.

Впоследствие стана ясно, че Белгия експулсира 21 руски дипломати заради предположения за шпионаж и заплаха за сигурността.

Руските граждани са работели в посолството на Москва в Брюксел и консулството в Антверпен. Всички те са акредитирани като дипломати, но работят по шпиониране и оказват влияние върху операциите, заяви говорител на белгийското МВнР.