Нидерландия и Канада сезират Международния съд на ООН за предполагаеми случаи на изтезания в Сирия, съобщава "Ройтерс".

В молбата си двете страни твърдят, че "Сирия е извършила безброй нарушения на международното право поне от 2011 г. насам" и поискаха да бъдат взети спешни мерки за защита на онези, които са изложени на риск от изтезания, уточняват от съдебната институция, известна още като Световния съд.

Амстердам и Канбера се стремят да държат правителството на президента Башар Асад отговорно за груби нарушения на човешките права и изтезания съгласно Конвенцията на ООН срещу изтезанията, която Дамаск ратифицира през 2004 г.

"Позицията на нидерландското правителство е, че има достатъчно доказателства, че Сирия е извършила сериозни нарушения на човешките права спрямо сирийски граждани в голям мащаб", посочват от външното министерство на страната.

В молбата си Канада и Нидерландия настояват съдът спешно да застави Сирия да прекрати всички изтезания и жестоко отношение, както и да преустанови произволните арести. Обикновено Световният съд нарежда спешно изслушване за разглеждане на подобни искания в рамките на дни след получаване на иска.

Асад обесил 13 000 души в затвор в Сирия между 2011 и 2015 г.

Асад обесил 13 000 души в затвор в Сирия между 2011 и 2015 г.

Това се отбелязва в доклада "Човешка кланица"

Ако установи, че има юрисдикция, Международният съд ще бъде първата международна съдебна институция, която може да направи правно заключение относно предполагаемата употреба на изтезания от сирийската държава.

Канада и Нидерландия решиха да предприемат мерки през 2020 г., след като Русия блокира многобройните усилия в Съвета за сигурност на ООН случай за нарушения на човешките права в Сирия да бъде отнесен до Международния наказателен съд, който преследва лица за военни престъпления и също е базиран в Хага.

Ужасяващи престъпления в Сирия – Асад може да бъде съден в Хага

Ужасяващи престъпления в Сирия – Асад може да бъде съден в Хага

Изтезания, убийства, употреба на химически оръжия...

Досега има една присъда за използване на изтезания от бивш сирийски държавен служител, произнесена в знаков процес в Германия през януари миналата година. Делото в Германия беше заведено съгласно законите за универсалната юрисдикция на страната, които позволяват на нейните съдилища да преследват престъпления срещу човечеството, извършени навсякъде по света.

Делата пред Международния съд обикновено отнемат години, за да се стигне до окончателна присъда, но спешни разпореждания могат да бъдат издадени в рамките на седмици.

12-годишната гражданска война в Сирия доведоха до смъртта на стотици хиляди хора, разселиха милиони и привлякоха вниманието на регионалните и световните сили. Последиците от конфликта бяха усложнени допълнително от мащабните разрушения, причинени от земетресенията, които удариха Северозападна Сирия през февруари.

14 400 изтезавани до смърт в Сирия

14 400 изтезавани до смърт в Сирия

Преди Международния ден в подкрепа на жертвите на изтезания е подготвен специален доклад