Нидерландия планира да предаде на Украйна американски изтребители F-16 тази есен и ще започне да ги прехвърля на партиди "след лятото".

Министърът на отбраната на страната Кайса Олонгрен заяви това в коментар за Delfi. По думите ѝ съюзниците следват план, който включва обучение на украински пилоти, подготовка на персонал за поддръжка и прехвърляне на самите самолети.

"По план имаме център за обучение в Румъния, където също помагаме да започне обучението на украинците.

В момента те се обучават в Дания, САЩ и други държави. И ако успеем да се задържим на този път, а Украйна има всичко работещо, разбира се, в собствената си страна, първият самолет ще бъде доставен от Дания това лято. А ние се надяваме да участваме в доставките от есента с нашите F-16", каза тя.

Нидерландия ще предаде 24 F-16 на украинската армия, а Дания - 19 изтребителя. Норвегия също обеща да достави на Украйна модернизирани F-16.

Белгия доставя на Киев F-16 до края на годината

Белгия доставя на Киев F-16 до края на годината

Въпреки по-ранните заявки, че това ще е възможно най-рано до 2025 г.

Както е известно, "коалицията F-16" включва Белгия, Канада, Дания, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Обединеното кралство и Швеция. Съюзниците обещаха да обучат украински летци за работа с изтребителите.