Нидерландия ще достави на Украйна бронирани самоходни гаубици, съобщи в петък телевизионният канал RTBF, цитирайки нидерландския министър на отбраната Кайса Олонгрен.

Според нейното изявление консултациите по темата с германската страна са в заключителен етап. Олонгрен не уточни колко единици ще бъдат изпратени в Украйна, но отбеляза, че това е "ограничен брой".

Зеленски: Украйна вече получава исканото оръжие

Зеленски: Украйна вече получава исканото оръжие

Руската агресия ще продължи и към други страни

Телевизията заяви, че тези самоходни гаубици са способни да поразяват цели на разстояние 40-50 км, и припомни, че по-рано тази седмица холандското правителство обяви плановете си да достави тежки оръжия на Украйна.

От своя страна нидерландският министър-председател Марк Рюте, който даде пресконференция в Хага в петък, подчерта необходимостта от тези доставки.

"Става дума и за бъдещето на тази част от света и за общата ни сигурност", заяви нидерландският правителствен ръководител.

Путин обвини Украйна, че е непоследователна в мирните преговори

Путин обвини Украйна, че е непоследователна в мирните преговори

Киев не е готов да търси взаимно приемливи решени

Във видеопослание в петък вечерта украинският президент Володимир Зеленски заяви, че западните партньори са започнали да предават на Киев необходимите му оръжия.