Нидерландското правителство се съгласи с пакет от мерки за затягане на държавната миграционна политика, съобщава Асошиейтед прес (AP).

"Искаме да направим Нидерландия възможно най-непривлекателна в това отношение", заяви министърът на убежището и миграцията Марьолин Фабер, член на антимиграционната Партия на свободата.

Наред с други неща, властите искат да възстановят граничните проверки, да ограничат възможността роднините на лице, получило убежище в Нидерландия, също да се преместят в страната; да съкратят срока на валидност на временните визи; и да обявят части от зоните в Сирия - страната, от която повечето мигранти идват в Нидерландия - за безопасни, така че търсещите убежище оттам да могат да бъдат отхвърляни.

Правителството също така иска да отмени закона, който задължава общините, основната териториална единица в страната, да приемат мигранти.

Пакетът от мерки скоро ще бъде изпратен за одобрение в парламента. Преди предложенията да получат одобрението на кабинета, ръководителят на доминираната от правителството Партия на свободата Геерт Вилдерс и други партийни лидери преговаряха как най-добре да се приложат ангажиментите.

Властите можеха да избират между използването на извънредни мерки, които не изискват одобрение от парламента, или приемането на закони по бързата процедура с одобрението на депутатите. В крайна сметка кабинетът реши да избере втория вариант.

"Целта е да се намали миграционният поток, да се ускори заминаването на мигрантите, да се върнат онези, които нямат законно основание да останат тук (...), като по този начин се намали натискът върху обществото", обобщи премиерът Дик Схоф.

Нидерландия иска да праща мигранти в Уганда

Нидерландия иска да праща мигранти в Уганда

Ако молбата им за убежище бъде отхвърлена и са от съседни на тази държава

Нидерландският съвет за бежанците разкритикува предстоящите мерки.

По данни на AP през последните 12 месеца 51,5 хил. души са поискали убежище в Нидерландия, където живеят 18,1 млн. души.

Нидерландия иска изключение от правилата за миграцията на ЕС

Нидерландия иска изключение от правилата за миграцията на ЕС

Предишното нидерландско правителство обаче ги подкрепи миналата година

Агенцията припомня, че в момента в Европа, включително във Федерална република Германия и Франция, се наблюдава затягане на политиката спрямо мигрантите. Така през септември Германия обяви въвеждането на контрол по всички свои сухопътни граници. Проверките започнаха на границите с Франция, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Дания. Те ще продължат поне шест месеца.

И Нидерландия затяга правилата за мигрантите

И Нидерландия затяга правилата за мигрантите

Целта е те да бъдат ограничени драстично, според правителството

Преди това, през 2023 г., Германия въведе граничен контрол на границите с Полша, Чешката република, Австрия и Швейцария.