Нигер, Мали и Буркина Фасо се стремят към политически и валутен съюз. Това обяви военният лидер на Нигер, цитиран от Ройтерс.

Генерал Абдурахаман Тиани не даде времева линия за реализирането на проекта, но поясни, че това е една от причините за скорошното му посещение в двете страни. В допълнение към областта на сигурността, нашият съюз трябва да се развие в политическата област и в паричната област, допълни той.

Трите съседни държави се управляват от военни хунти, които завзеха властта чрез преврати от 2020 г. насам. Това ги постави в противоречие с останалата част от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), основният политически и икономически блок в региона, който настоява да се върнат към демократичното управление.

Изоставянето на осемчленния западноафрикански валутен съюз и приемането на нова валута допълнително ще изолира Нигер, Мали и Буркина Фасо, които нарекоха новия си съюз Алианс на държавите от Сахел (AES). Към момента трите държави използват западноафриканския франк, валута, която е обвързана с еврото.

Нигер позволява на Мали и Буркина Фасо намеса на територията си в случай на нападение

Нигер позволява на Мали и Буркина Фасо намеса на територията си в случай на нападение

Абдурахаман Тиани е подписал две заповеди по темата