Военните лидери на Нигер преименуваха улици и паметници, носещи френски имена, в поредния си ход за прекъсване на връзките с бившата колониална сила, съобщава БиБиСи.

Авеню Шарл дьо Гол в столицата Ниамей вече се нарича авеню Джибо Бакари в чест на нигерския политик, който изигра ключова роля в борбата на западноафриканската страна за независимост. Говорителят на хунтата майор-полковник Абдраман Амаду заяви, че повечето улици носят имена, които напомнят за страданието и тормоза, които хората са търпели по време на колониалната епоха.

Отношенията на Нигер с Франция и други западни съюзници се влошиха, след като президентът Мохамед Базум беше свален с преврат миналата година. Подобно на своите съседи Мали и Буркина Фасо, Нигер ухажва Русия за военна подкрепа, тъй като джихадистки бунтове заплашват региона. Трите страни се обединиха, за да формират т. нар. ​​Алианс на държавите от Сахел.

Във столицата Ниамей се проведе церемония, на която бе отбелязаната промяната на имената на паметници и улици, както и на военен мемориал, построен в памет на загиналите в Първата световна война и Втората световна война.

Шарл дьо Гол е политик, който формира френско правителство в изгнание по време на Втората световна война, когато нацистките германски сили превземат Франция. Той става лидер на свободните френски сили. Много африканци във френските колонии се включиха доброволно да се бият за свободните френски сили, въпреки че много от тях също бяха призвани на служба. Около 400 000 души от Алжир, Мароко и Тунис и повече от 70 000 от Сенегал, участват в десанта на съюзниците в Южна Франция през август 1944 г., който е от решаващо значение за изтласкването на нацистите от района.

Като част от преоценката на своето колониално минало, Франция започна да преименува някои от своите улици и площади на африкански герои от Втората световна война преди четири години.

Франция изтегля посланик и военни от Нигер

Франция изтегля посланик и военни от Нигер

Решението е на Еманюел Макрон