Исканията за решение на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова са неприемливи, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис, цитиран от БНР. Днес той и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заминават за Ню Йорк, където в края на месеца ще имат обща среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, потвърдиха от световната организация.

Кипър потвърждава твърдия си ангажимент за уреждане на Кипърския въпрос въз основа на международното право, подчерта президентът Никос Анастасиадис в изявлението си по време на Евро-средиземноморската среща на върха /ΕUMED 9/, проведена в петък в Атина.

Той се обяви срещу исканията за радикална промяна на решението за федерално обединение чрез настояването на Анкара и ръководството на кипърските турци за създаване на две държави.

Ердоган отсече: Преговорите за Кипър могат да се възобновят само на базата на две държави

Ердоган отсече: Преговорите за Кипър могат да се възобновят само на базата на две държави

Ердоган дразни кипърските гърци и ЕС

В приетата декларация лидерите на средиземноморските страни призоваха Турция да се въздържа от провокации срещу Кипър и да отмени незаконните си действия в оградения град Вароша.

Кипърският въпрос е в центъра на предстоящите контакти на президента Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, както и в кулоарите форума.

В опит да се намерят начини за възобновяване на преговорите, прекратени преди повече от 4 години, Анастасиадис и Татар ще имат неофициална тристранна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в края на месеца. Това ще е първата среща на такова ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.

Лайeн: ЕС никога, никога няма да приеме сделка за Кипър с две държави

Лайeн: ЕС никога, никога няма да приеме сделка за Кипър с две държави

Турското нашествие и разделяне от 1974 г. пречи на турските амбиции за членство в ЕС