Изборите за парламент и местни органи на властта в Сърбия, които се проведоха днес, преминаха при ниска активност, без инциденти, предаде БНР.

Изборният ден в западната ни съседка приключи в 20:00 ч. местно време (21:00 ч. българско). Републиканската избирателна комисия съобщи, че изборните секции - 8500 на брой, са затворени.

В парламентарните избори до 19:00 ч. са гласували общо 45.5% от избирателите, според данни на Центъра за проучване, прозрачност и отговорност, цитирани от вестник "Данас". Това е най-ниският показател за последните шест години.

Предварителните резултати от вота се очакват по-късно тази вечер, а окончателните резултати - 96 часа след официланото затваряне на избирателните секции, т.е. на 25 юни в 20:00 ч.

Сърбия отчете 26,5% избиратена активност към 14 часа

Сърбия отчете 26,5% избиратена активност към 14 часа

Преди 4 години активността е била 29,7%

На места изборните секции са били отворени по-късно, пускани са бюлетини в погрешни урни. Центърът за свободни избори и демокрация съобщи, че автомобилите на всички членове на изборна комисия в белградския квартал "Вождовац" са били надраскани, заради което е извикана полиция.

В изборна секция в Панчево се е стигнало до конфликт между членове на комисията във връзка с начина на работа.

Ръководителят на мисията на ОССЕ в Косово Ян Брату съобщи за два малки инциденти в хода на изборния процес, но те са били успешно решени.