Сърбите гласуват, за да изберат нов парламент в първите национални избори в Европа, след блокирането заради коронавируса, като управляващите консерватори се очаква да спечелят мнозинство, съобщава "Ройтерс".

Избирателните секции бяха оборудвани с маски за лице и дезинфектанти ръце. В 14 часа местно време избирателната активност е била 26,5% в сравнение с 29,7% на същия етап на гласуване преди четири години, показаха данни, публикувани от държавната избирателна комисия.

Избирателната активност би могла да бъде засегната и от бойкот на някои опозиционни партии, които казват, че вотът няма да бъде свободен или честен заради "обсебването" на медиите от президента Александър Вучич.

Избирателите до голяма степен подкрепят усилията на управляващата коалиция за Вучич за членство в ЕС, като същевременно поддържа силни връзки с Русия и Китай.

Но бъдещото правителство ще се сблъска с нарастващия натиск на ЕС и САЩ да признае независимостта на бившата провинция на Косово, което се разглежда като ключово за регионалната стабилност.

"Надявам се на добър резултат. Очаквам успех", каза Вучич след подаването на бюлетината си. "Очаквам добра избирателна активност."

Вучич иска Русия да защити православието на Балканите и очаква Путин през октомври

Вучич иска Русия да защити православието на Балканите и очаква Путин през октомври

Всяко окончателно решение на проблема с Косово ще е с одобрението на Русия

Според последните проучвания на общественото мнение консервативната сръбска Народна партия на Вучич трябва да спечели около 50% от гласовете, подсилена от широкото одобрение на правителството за справяне с пандемията.

Очаква се коалиционният партньор на Вучич, Социалистическата партия, да заеме второ място с около 10%.

Опозиционният дясноцентристки сръбски патриотичен алианс (СПАС), воден от Александър Шапич, кметът на Нови Белград, най-многобройната община в Белград, е на трето място.

Младжан Кнежевич, пенсионер от Нови Белград, заяви, че гласува за статуквото: "Аз съм за нещата да останат такива, каквито са."

Самият Вучич не е заявил преизбиране, но опозиционните партии, които бойкотират вота, го обвиняват, че използва позицията си на президент да промотира своята партия.

Сърбия, която има население от 7,2 милиона, съобщава за 12 894 потвърдени случая на COVID-19 и 261 смъртни случая. Тя беше сред първите европейски държави, които започнаха да отварят границите си на 22 май и оттогава всички мерки за блокиране бяха премахнати.

Анализатори и анкети твърдят, че опасенията за здравето ще задържат някои избиратели у дома, особено сред групите с по-висок риск. Около 1,2 милиона души в избирателната листа от години живеят в чужбина и е малко вероятно да гласуват.

В избирателна секция в училище в белградската община Земун избирателите и изборните служители с маски на лицето заявиха, че работят активно, за да сведат до минимум излагането на вируса.

Изборният ден в Сърбия започна

Изборният ден в Сърбия започна

Парламентарни избори и за местни органи на властта