Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е помолил Русия да защити Православната църква на Балканите. Той каза това в четвъртък по време на съвместна пресконференция с руския министър на външните работи Сергей Лавров в Белград, съобщава ТАСС.

"Помолих Русия да защити православната църква, като се има предвид всичко, което се случва в Черна гора и региона", обясни Вучич.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович обвинява Сръбската православна църква - СПЦ, че се опитват да поддържат религиозен монопол в страната. Той иска автокефалия за "черногорската църква" по примера на Украйна. Като част от създаването на новата църква, кабинетът на министрите на Черна гора прие чрез парламента закон за религиозната свобода, който предвижда изземването на църковната собственост от СПЦ - 650 светини, включително известния в православния свят манастир Острог.

Захарова предупреди САЩ да не се намесва в православието на Балканите

Захарова предупреди САЩ да не се намесва в православието на Балканите

Такова "явно желание да се раздели православния свят" води до катаклизми

"Сърбия е твърдо ангажирана да развива по-нататъшно партньорство с Русия. Изключително сме доволни от предстоящото посещение на Владимир Путин през октомври", заяви сръбският външен министър Ивица Дачич пред Лавров.

Дачич обяснява, че търговията между страните достигна $ 3,6 млрд. Според него активно взаимодействие се осъществява в рамките на сътрудничеството в международни организации. "Нашите отношения никога не са били по-добри", заключи той.

Поканата за посещение в Белград е от Вучич на 4 декември 2019 г. по време на срещата му с Путин в Сочи. Както съобщи пресслужбата на сръбския президент в понеделник след телефонен разговор между лидерите на двете страни, Сърбия очаква Путин да присъства на освещаването на сръбската църква "Свети Сава" в Белград през октомври.

По време на посещението си в Сърбия през януари 2019 г. Путин обяви, че Русия е отделила допълнителни средства за изграждането на храма, Путин коментира сумата от 5 милиона евро.

Площта на катедралата е 7 570 квадратни метра, диаметърът на купола е 35 м, височината достига 65 м. Храмът е трябвало да бъде издигнат през 1594 г. на мястото на изгарянето на мощите на Свети Сава от турците. Строителството започва през 1894 г., но минават много години за планиране и одобрение, а самото строителство започва през 1935 г. Втората световна война прекъсва строителството, което е подновено едва през май 1986 г. Куполът е завършен през 1989 година. През 2004 г.е официалното откриване на все още не напълно завършения храм.

Вучич: Сърбия ще продължи да балансира между Запада, Русия и Китай

Вучич: Сърбия ще продължи да балансира между Запада, Русия и Китай

Ние имаме...наш дневен ред...един стол, а не два

По отношение на Косово, Вучич коментира, че "всяко окончателно решение на проблема с Косово ще изисква одобрението на Руската федерация както на нивото на Съвета за сигурност на ООН, така и от гледна точка на партньора, който винаги е подкрепял Сърбия", каза той.

След три-четири дни Вучич ще се срещне Путин. "Ще обсъдим оценките и мненията за събитията на международната арена и как Сърбия ще успее да защити най-добре своите интереси. Очаквам с нетърпение да се срещна с европейски представители, след което представителят на нашето правителство ще замине за Вашингтон за преговори", каза Вучич.

В понеделник специалният пратеник на САЩ за диалога между Белград и Прищина, Ричард Гренел обяви нова среща на представители на Белград и Прищина, за да се обсъди въпроса за непризнатото Косово, която трябва да се проведе на 27 юни във Вашингтон.

В отговор на въпроса дали Сърбия ще признае независимостта на Косово в замяна на благоприятно финансово предложение и присъединяване към ЕС, Вучич каза: "Ясно е какъв ще бъде отговорът ни. Ако искате пряк отговор, отговорът е "не".

"Чакаме изключително труден период по въпроса за Косово. Във връзка с плановете и оценките на нашите руски приятели трябва да сме много внимателни към всяка идея, която ще ни бъде предложена", подчерта сръбският президент.

Вучич благодари на Русия за подкрепата на териториалната цялост на Сърбия. Косово и Метохия едностранно обяви независимост през февруари 2008 г. и през последните години активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Над 60 държави, включително Русия, Израел, Индия и Китай, както и пет държави-членки на ЕС са против признаването на Косово.

Преговорите за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз започнаха през януари 2014 г. Външната политика на Сърбия предвижда присъединяване към ЕС, като същевременно поддържа приятелски отношения с Русия и Китай, както и развиване на отношенията със САЩ.

Белград възнамерява да поддържа военния си неутралитет, като отказва да се присъедини към НАТО и други военни блокове. 

Вучич оптимист за диалога с Косово

Вучич оптимист за диалога с Косово

След избора на новото правителство и махането на митата