Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят целите на политиката за следващите пет години от отбраната до икономиката, както и кого да назначат на най-висшите постове в Съюза, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи на среща в Брюксел днес.

Неформалното събиране ще бъде първата лидерска среща след изборите за Европейски парламент, които се оказаха успешни за дясноцентристите и десните националисти, но унизителни за френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Лидерите трябва да обсъдят кои да бъдат следващите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет, както и външния министър. Изглежда обаче, че те вече са го решили.

Германката Урсула фон дер Лайен е в отлична позиция да си осигури втори мандат като ръководител на изпълнителната власт на ЕС, подкрепена от успеха за нейната дясноцентристка Европейска народна партия.

13 от 27-те лидери на страни от ЕС са от партии, принадлежащи към ЕНП. С подкрепата на Франция и Германия, тя ще събере необходимото квалифицирано мнозинство, за да бъде номинирана.

Въпреки че преди това Франция претегляше алтернативите на Фон дер Лайен, с предсрочните парламентарни избори на 30 юни в страната, свикани от Макрон, сега правителството предпочита стабилността в ЕС.

Интриги на върха в ЕС: Шарл Мишел не иска Урсула фон дер Лайен на важна среща

Интриги на върха в ЕС: Шарл Мишел не иска Урсула фон дер Лайен на важна среща

Той се опитва да държи шефката на ЕК настрана от разговори за собствените ѝ работа и бъдещи перспективи

Бившият премиер на Португалия Антониу Коща е на път да стане следващият председател на Европейския съвет, който ще посрещне срещата на върха на социалистическото председателство през декември.

Естонският премиер либерал Кая Калас пък може да бъде номинирана за върховен представител на ЕС по външните работи, което би осигурило балансирано географско и политическо разпределение на длъжностите в блока.

Лидерите трябва да потвърдят избора си на среща на върха на ЕС на 27-28 юни. Фон дер Лайен все пак ще се нуждае от подкрепата на Европейския парламент, който гласува на първата си сесия от 16 юли.

Германия подкрепя Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Германия подкрепя Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Все по-вероятно е тя да събере необходимото квалифицирано мнозинство

Пълният 27-членен състав на Комисията, включително ръководителят на външната политика, също се нуждае от парламентарна подкрепа.

Очаква се евролидерите да обсъдят и следващия петгодишен законодателен цикъл с акцент върху общите ценности, отбраната и икономическата конкурентоспособност. Те трябва да потвърдят своите насоки за "стратегическата програма" на срещата на върха в края на юни.

Очаква се скоро лидерите да получат доклад от Марио Драги, бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка, за насърчаване на икономическите перспективи на ЕС. Миналата седмица той заяви, че ЕС се нуждае от по-евтина енергия и съюз на капиталовите пазари, за да насочи частните спестявания към инвестиции.