Кандидатът от националистическата партия на свободата в Австрия Норберт Хофер е вероятният победител на втория тур на президентските избори. За това свидетелстват данните на преброяването от вътрешното министерство на страната, пише РИА Новости. Хофер изпреварва своя съперник - бившият лидер на "Зелените" Александър Ван дер Белеен, само с 3 процента.

Все още няма данни за гласуването по пощата, които могат да променят ситуацията. Очаква се по-късно днес да се появят окончателните резултати.

Съгласно австрийската Конституция, Федералният президент има доста ограничени функции, предимно представителни. Той се избира на всенародни избори през шест години и може да има максимум два поредни мандата. Инаугурацията на новия държавен глава ще бъде през юли.

Първият тур на изборите беше на 24 април. Тогава участваха шестима кандидати. Лидерството на Хофер (35,1%) и на Ван дер Беллен (21,3%) стана неочаквано, представител на партиите, влизащи в правителствената коалиция, дори не се доближават към първите места на вота.

Изборните карти решават президентските избори в Австрия

Изборните карти решават президентските избори в Австрия

Вторият тур премина в интригуващо очакване на първите резултати, които станаха известни в неделя, малко след 19 часа, когато в страната бяха закрити всички изборни участъци. Тогава се появи първата информация за незначително лидерство на Хофер. По-късно дойдоха други данни, изравняващи шансовете на съперниците и дори извеждащи с леко предимство Ван дер Белен.

Политологът Мирослава Димитрова-Козлеков, живееща във Виена, коментира за news.bg, че най-вероятно изходът от балотажа ще бъде решен от изборните карти, изпратени по пощата, които се броят последни. Според нея те ще наклонят везните и ще дадат победата на Белен, незамисимо, че за момента води Хофер.