Норвегия иска Съединените щати да удвоят броя на американските морски пехотинци, разположени на нейна територия, да останат за по-дълго и да са в район, по-близо до Русия, съобщава "Ройтерс".

Около 330 морски пехотинци е планирано да напуснат в края на тази година, след като първият контингент пристигна през януари 2017 г., първите чужди войски, разположени в държавите-членки на НАТО след края на Втората световна война.

Първоначалното решение да се разположат морски пехотинци в Норвегия разтревожи Русия, с която страната споделя границата в Арктика, която коментира, че това ще влоши двустранните отношения и ще увеличи напрежението по северния фланг на НАТО.

"Имаме широка подкрепа в парламента за това. На норвежка земя няма американски бази", коментира външният министър Ине Ериксен Соереиде и добави, че този ход не е създаване на постоянна американска база в Норвегия и не е насочен към Русия

САЩ водят военни учения на източния фланг на НАТО

САЩ водят военни учения на източния фланг на НАТО

Засилват бойната готовност на източния фланг на алианса, заради все по-агресивна Русия

Осло иска Вашингтон да изпрати 700 войници от 2019 г., в сравнение с 330-те в момента. Допълнителните военни ще са в района "Инер Тромс" в Арктика, а не в централната част на Норвегия.

Ротацията на военните ще е пет години в сравнение с първоначалните шест месеца от началото на 2017 г. и удължено през юни.

Руското посолство в Осло не е коментирало информацията.

Полша предлага $2 млрд. за постоянна военна база на САЩ

Полша предлага $2 млрд. за постоянна военна база на САЩ

Това става ясно от предложение на полското военно министерство